Νέες εξελίξεις στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα υπόσχονται αναγέννηση των δοντιών!

Αυτή τη στιγμή, οι ερευνητές που ασχολούνται με τα βλαστοκύτταρα βλέπουν ότι αυτή η μέθοδος θεραπείας είναι πολλά υποσχόμενη, και εναποθέτουν μεγάλη αξία στα δόντια – ειδικά στα νεογιλά – κυρίως για τον μεγάλο τους αριθμό καθώς και την ποσότητα των βλαστοκυττάρων που υπάρχουν σ’αυτά.

Νέες εξελίξεις στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα υπόσχονται αναγέννηση των δοντιών!

Τα περισσότερα από τα βλαστοκύτταρα του οργανισμού είναι δύσκολο να εξαχθούν, βρίσκονται σε μικρότερη ποσότητα, είναι θαμμένα βαθιά μέσα στους ιστούς και βρίσκονται κοντά σε παρόμοια κύτταρα. Αλλά τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται στα δόντια είναι πολυάριθμα και εξάγονται εύκολα. Επιπλέον, τα οδοντικά βλαστοκύτταρα φαίνεται να είναι από τα ταχύτερα αναπαραγώμενα βλαστοκύτταρα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Τα οδοντικά βλαστοκύτταρα μπορούν εύκολα να εξαχθούν και να διατηρηθούν για μελλοντικές ιατρικές θεραπείες, αλλά αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι μια πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την αναγέννηση των δοντιών που χάνονται λόγω τερηδόνας. Προκλινικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ημέρες των οδοντικών σφραγισμάτων με αμάλγαμα μπορεί να είναι μετρημένες, αφού το αμάλγαμα μπορεί να αντικατασταθεί από ένα νέο μείγμα που περιέχει βλαστοκύτταρα, το οποίο θα διεγείρει τον οδοντικό πολφό ώστε παράγει το δικό του ιστό αποκατάστασης.

Η έρευνα βλαστοκυττάρων σε ανθρώπους δεν έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη, οπότε τα μέχρι σήμερα πειράματα έχουν διεξαχθεί σε ποντίκια. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας υποδηλώνουν ότι τα βλαστοκύτταρα που βρέθηκαν στους γομφίους, τους φρονιμίτες και τα νεογιλά δόντια μπορούν να εγχυθούν στο τερηδονισμένο δόντι, με αποτέλεσμα την ταχεία ανάπτυξη ιστών και αιμοφόρων αγγείων. Οι ερευνητές μπόρεσαν να αναγεννήσουν ολόκληρες οδοντοστοιχίες στα ποντίκια.

Συνθετικά βιοϋλικά που έχουν αναπτυχθεί από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, του Πανεπιστημίου του Τέξας και του Πανεπιστημίου του Nottingham στη Βρετανία υποστηρίζουν αυτά τα ευρήματα. Είναι αισιόδοξο να βλέπει κανείς να προχωρούν οι εφαρμογές των βλαστοκυττάρων και ποιος ξέρει … Ίσως μια μέρα η αναγέννηση των δοντιών να γίνει η νέα πραγματικότητα.

Πηγή: https://www.dentalalert.gr/nees-exelixis-sti-therapia-vlastokyttara-yposchonte-anagennisi-ton-dontion/