Εάν κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας ματώνουν τα ούλα σας, τότε θα πρέπει να αρχίσετε να τους δίνετε περισσότερη προσοχή, απ’ όση τους δίνατε μέχρι τώρα.
Η αλήθεια είναι πως συχνά ξεχνάμε να περιποιηθούμε τα ούλα μας, ακόμα και αν η φροντίδα τους δεν απέχει πολύ από την προσοχή που δίνουμε στα δόντια μας εξαρχής.
Είτε τα προσέχετε, λοιπόν, είτε τα παραμελείτε, ακολουθούν 6 χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την κατάσταση των ούλων σας και τη γενικότερη υγιεινή του στόματός σας.
Βουρτσίζετε συχνά
Πρώτα και κύρια και αν δε το κάνετε ήδη, θα πρέπει να ξεκινήσετε άμεσα, φροντίζετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον σε καθημερινή βάση. Βουρτσίζετε, ιδανικά, δυο φορές τη μέρα, αλλά προσέχετε να βουρτσίζετε σωστά για να κάνετε καλό και όχι ζημιά στα ούλα σας.
- Μην βάζετε πολλή δύναμη. Ελαφριά πίεση είναι αρκετή για να να γίνει σωστός καθαρισμός.
- Χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα. Οι μαλακές τρίχες θα κάνουν μασάζ στα ούλα, χωρίς να τα τραυματίσουν ή ματώσουν.
- Βουρτσίζετε κρατώντας την οδοντόβουρτσα υπό γωνία 45ο. Με αυτό τον τρόπο θα κάνετε μαλάξεις στα ούλα, χωρίς να τα πληγώσετε.
- Φροντίζετε να διαρκεί το βούρτσισμα τουλάχιστον 2 λεπτά, για να καταφέρετε, εκτός των άλλων και καταπολέμηση των βακτηρίων του στόματος.
Χρησιμοποιείτε το νήμα
Ο καθαρισμός με το νήμα, αν και είναι μια διαδικασία που δεν προτιμούν οι περισσότεροι, βοηθά σημαντικά στον καθαρισμό των δοντιών και στην υγεία των ούλων. Το νήμα αφαιρεί την πλάκα και τις ακαθαρσίες που θα παρέμεναν εναλλακτικά ανάμεσα στα δόντια, οδηγώντας σε οίδημα και φλεγμονή στα ούλα.
Στην αρχή, ομολογουμένως, χρειάζεται επιμονή για να σας γίνει συνήθεια η διαδικασία του νήματος, αλλά μόλις γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σας, θα το αναζητάτε, δεδομένου το πόσο καθαρό νιώθετε το στόμα σας, μετά. Ξεκινήστε με τον καθαρισμό μια φορά τη μέρα, ενώ βοηθήστε τον εαυτό σας, χρησιμοποιοώντας νήμα με γεύση.
Τέλος, αν έχετε παρατηρήσει δυσοσμία στόματος, ακόμα και αν είστε συνεπείς και τακτικοί στο βούρτσισμα, τότε πιθανώς να ευθύνονται τροφές που παραμένουν ανάμεσα στα δόντια. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, το νήμα είναι η ιδανική λύση.
Χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα
Το στοματικό διάλυμα δεν διατηρεί μονάχα τη φρεσκάδα στο στόμα, αλλά καταπολεμά και τα βακτήρια του στόματος. Βρείτε τη γεύση που σας ταιριάζει και εντάξτε το στην καθημερινότητά σας μετά από κάθε βούρτσισμα.
Τρώτε τυρί
Εάν δεν βρίσκεστε σε μέρος που έχετε πρόσβαση σε οδοντόβουρτα και οδοντόκρεμα, φροντίστε να φάτε ένα κομμάτι τυρί, ελβετικού τύπου, το οποίο θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της πλάκας και υπολειπόμενων τροφών στα δόντια. Εκτός αυτού, λίγο παραπάνω ασβέστιο, πάντα βοηθάει στα δυνατά οστά και δόντια.
Μασάτε τσίχλες, χωρίς ζάχαρη
Μασώντας τσίχλες φρεσκάρετε την αναπνοή σας και αν μάλιστα τη μασήσετε για περίπου 20 λεπτά μετά το φαγητό, καθαρίζετε -κατά ένα τρόπο- και το στόμα σας. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας δυο πράγματα: μην το παρακάνετε με τις τσίχλες γιατί στο τέλος θα καταλήξετε να έχετε προβλήματα με τη γνάθο σας και αποφεύεγετε πάντα τις τσίχλες με ζάχαρη, οι οποίες αντί να οφελούν, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα όπως είναι η πλάκα και τα περισσότερα βακτήρια στο στόμα.
Επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας
Όσο καλά και να περιποιήστε τα δόντια σας, όσο επιμελώς και να τα καθαρίζετε καθημερινά, μόνο ο οδοντιατρός σας μπορεί να κρίνει σε τι κατάσταση βρίσκονται και να κάνει και τον ιδανικότερο καθαρισμό. Μην αμελείτε τα τακτικά σας ραντεβού για τον καθαρισμό και μην ξεχνάτε πως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.
ΠΗΓΗ: http://www.clickatlife.gr/your-life/story/34404/6-sumboules-gia-ugii-oula-kai-lampera-xamogela