Σε αυτό το άρθρο συζητάμε με την οδοντίατρο κυρία Τάνια Χατζηπαναγιωτίδου σχετικά με μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να βελτιώσουμε το χαμόγελο μας;
Το χαμόγελο μας μπορούμε να το βελτιώσουμε με διάφορους τρόπους. Εξαρτάται από την αρχική εικόνα του χαμόγελου. Ενθαρρύνουμε τους ασθενείς μας να έρθουν για ένα δωρεάν διαγνωστικό ραντεβού. Στο οποίο οι ίδιοι μας λένε τι ακριβώς αυτό που τους ενοχλεί και βλέπουμε και εμείς τι είναι αυτό που μας ενοχλεί. Οπότε γίνεται μια συζήτηση και βρίσκουμε το ενδεδειγμένο τρόπο για τον καθένα.
Teeth whitening
Ένα χαμόγελο λοιπόν να φτιάξει πολύ εύκολα με μια απλή λεύκανση. Αλλάζοντας λοιπόν το χρώμα των δοντιών μας το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Η teeth whitening είναι μια πολύ απλή διαδικασία, πολύ συντηρητική. Συνήθως αυτό που γίνεται είναι ο συνδυασμός λεύκανσης στο ιατρείο με λέιζερ και μασελάκια το βράδυ στον ύπνο μας περίπου 10 ημέρες ανάλογα και με τον αρχικό χρόνο των δοντιών. Σιγά σιγά τα δόντια βλέπουμε ότι ανοίγουν και φτάνουν σε ένα πιο ανοιχτό χρώμα. Αυτή είναι η πιο εύκολη μέθοδος γρήγορη, εξαιρετικά οικονομική.
Τροχισμός δοντιών
Ένα στόμα μπορεί να φτιάξει με έναν απλό εκλεκτικό τροχισμό. Δηλαδή μπορεί κάποιο δόντι να είναι λίγο πιο μακρύ από κάποιο άλλο, λίγο πιο μυτερό, λίγο πιο όξινες οι άκρες του. Με ένα απλό εκλεκτικό τροχισμό μπορούμε να φέρουμε τα πάνω με τα κάτω δόντια σε μια ισορροπία. Αυτό γίνεται πανεύκολα χωρίς αναισθησία μέσα σε λίγα λεπτά.
Uloplasty
Η άλλη τεχνική είναι η ουλοπλαστική. Η ουλοπλαστική γίνεται όταν τα ούλα, το όριο των ούλων δεν είναι ομοιόμορφα σε όλα τα δόντια. Συνήθως μας ενδιαφέρει όταν το χαμόγελο είναι ουλικό. Δηλαδή χαμογελώντας κάποιος ασθενής φαίνονται τα ούλα του. Εκεί μπορούμε να παρέμβουμε με τοπική αναισθησία γίνεται μια διαδικασία στα ούλα και τελικά μετά από μια μικρή περίοδο επούλωσης γίνονται ομοιόμορφα σε όλα τα δόντια. Και βλέπουμε αν στην πορεία χρειάζεται όλο αυτό να συνοδευτεί και με κάποια άλλη τεχνική. Παραδείγματος χάρη με κάποιες όψης ρητίνης ή όψης πορσελάνης ή κάτι άλλο. Αυτό λοιπόν γίνεται για να διαφοροποιήσουμε τα ούλα. Γίνεται με αναισθησία. Η ουλοπλαστική δεν έχει αιμορραγία, δεν έχει πόνο αργότερα.
Resin facets
Άλλος τρόπος για να βελτιώσω το χαμόγελο μου είναι οι όψεις ρητίνης. Η όψης ρητίνης είναι φλούδες ρητίνης. Η ρητίνη είναι το υλικό που χρησιμοποιούμε για τα σφραγίσματα, τα άσπρα σφραγίσματα. Μόνο που λίγο είναι λίγο διαφορετικό γιατί έχει μια διαφορετική μικροσύσταση και γυαλίζεται καλύτερα. Τοποθετείται στα μπροστινά δόντια, μπροστινές επιφάνειες των πάνω και κάτω δοντιών. Με αυτό τον τρόπο μπορώ να αλλάξω και το χρώμα των δοντιών μου και το σχήμα των δοντιών μου. Μπορώ να καλύψω κάποια κενά που ενδεχομένως να υπάρχουν ανάμεσα στα δόντια, να φέρω μια ομοιομορφία στο χαμόγελο μου. Δόντια που είναι στραβά που είναι λίγο πιο μέσα λίγο πιο έξω τα φέρνω σε μια ωραία καμπύλη σε ένα ωραίο επίπεδο. Η θεραπεία με τις όψεις ρητίνης είναι πάρα πολύ εύκολη.
Ψηφιακή σχεδίαση χαμόγελου
Μάλιστα υπάρχει και η τεχνική στην οποία παίρνω φωτογραφίες αρχικά από τον ασθενή και κάποια αποτυπώματα. Εάν θέλει και το επιθυμεί μπορεί να δει το αποτέλεσμα, το ψηφιακό αποτέλεσμα το τελικό του χαμόγελου του στον υπολογιστή. Η τεχνική αυτή λέγεται ψηφιακή σχεδίαση χαμόγελου. Ο ασθενής μπορεί να έχει και το αρχικό πλάνο, το πλάνο της τελικής θεραπείας του να το δει ψηφιακά. Αυτό χρειάζεται μια συνεδρία για την πάνω γνάθο και μία για την κάτω 2-2μίση ωρών. Τις περισσότερες φορές δεν χρησιμοποιούμε αναισθησία. Αν χρησιμοποιήσουμε αναισθησία τότε αυτό γίνεται ελάχιστα σε κάποια σημεία. Άρα χρειαζόμαστε μια συνεδρία για την πάνω γνάθο και μια συνεδρία για την κάτω γνάθο και έχουμε μια τεράστια αλλαγή στο χαμόγελο.
Porcelain veneers
Τώρα για πιο σύνθετα ζητήματα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με όψεις πορσελάνης αντίστοιχα. Δηλαδή συνήθως για αντίστοιχα προβλήματα αισθητικής χαμόγελου μπορώ αντί για ρητίνη να χρησιμοποιήσω φλούδα πορσελάνης. Αυτό είναι λίγο πιο χρονοβόρο γιατί παρεμβάλλεται και οδοντοτεχνίτης. Κατασκευάζει τις φλούδες αυτές ο οδοντοτεχνίτης οπότε πρέπει να παρασκευάσω εγώ τα δόντια, να πάρω αποτύπωμα να το στείλω στον οδοντοτεχνίτη και να μου κατασκευάσει τις όψεις τις οποίες τελικά εγώ κολλώ στο ιατρείο αφού τις έχουμε κάνει πρόβα και τις έχουμε δει στο στόμα και μας αρέσουν. Τις κολλάμε με μόνιμη κόλλα το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ φυσικό. Οι porcelain veneers έχουν το εξής διαφορετικό με τις ρητίνες ότι δεν προσλαμβάνουν σχεδόν καθόλου τις χρωστικές. Οπότε για πάρα πολλά χρόνια το χαμόγελο παραμένει ακριβώς το ίδιο.
Συγκρίνουμε όψεις ρητίνης με όψεις πορσελάνης
Οι ρητίνες σε σχέση με τις πορσελάνες προσλαμβάνουν σαν υλικό λίγο χρωστικές. Οπότε εξαρτάται από την στοματική υγιεινή του καθενός. Δηλαδή αν πίνει καφέ ή αν καπνίζει. Εξαρτάται από τις συνήθειες του καθενός για το πως γρήγορα θα αλλάξουν χρώμα οι ρητίνες. Υπάρχουν άτομα στα οποία έχουμε βάλει όψεις ρητίνης έχουν περάσει 10 χρόνια δεν έχουν κάνει αλλαγή. Ωστόσο συνήθως ο χρόνος αλλαγής των όψεων ρητίνης είναι περίπου τα 5 χρόνια. Δηλαδή βγάζουμε την εξωτερική φλούδα και βάζουμε μια καινούργια η οποία δεν θα έχει την αλλαγή του χρώματος που είχε παλιά. Το σχήμα, η αλλαγή του σχήματος την έχουμε κάνει στο πρώτο ραντεβού οπότε δεν χρειάζεται. Δηλαδή το δεύτερο ραντεβού της αλλαγής των όψεων ρητίνης είναι πάρα πολύ σύντομο και με το μισό κόστος.
Στεφάνες και γέφυρες πορσελάνης
Τελειώνοντας θα μπορούσα να πω ότι σε πιο εκτεταμένες ίσως καταστροφές σε δόντια με πολλά σφραγίσματα, αν λείπει κάποιο δόντι μπορούμε να βάλουμε, στεφάνες και γέφυρες πορσελάνης. Οι πορσελάνες τα τελευταία χρόνια, η κατασκευή των στεφανών έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Χρησιμοποιούμε πια υλικά που προσομοιάζουν τόσο πολύ με το φυσικό δόντι. Δηλαδή με μια επιτυχημένη αποκατάσταση με πορσελάνες μπορεί να πει κανείς ότι είναι αυτή που ούτε ο οδοντίατρος μπορεί εύκολα να καταλάβει βλέποντας έναν ασθενή. Δεν φαίνεται εύκολα ότι υπάρχει κάτι τεχνητό στο στόμα του. Δηλαδή αν έρθει κάποιος ασθενής μου και καθίσει στην οδοντιατρική καρέκλα και κοιτάξω τα δόντια του βάζοντας ακόμα και την λάμπα που χρησιμοποιούμε εμείς πριν βάλω το καθρεφτάκι μου και κοιτάξω από την μέση πλευρά των δοντιών. Αν κοιτάξω κατευθείαν τα δόντια του με την λάμπα του να μην μπορώ εγώ ο οδοντίατρος να καταλάβω ότι αυτό που βλέπω είναι κάτι τεχνητό.
Δηλαδή έχουμε φτάσει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα αισθητικής. Αυτές οι στεφάνες, οι θήκες πορσελάνης τοποθετούνται και αυτές στα μπροστινά και στα πίσω δόντια. Ενδεχομένως, αν κάποιο δόντι λείπει μπορούμε, μπορεί αυτό να μην είναι μια μεμονωμένη στεφάνη αλλά να είναι μια γέφυρα καλύπτει και το κενό και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά συγκλονιστικό, είναι πάρα πολύ ωραίο.
Βελτίωση χαμόγελου με εμφυτεύματα δοντιών
Στην όλη διαμόρφωση του χαμόγελου μπορεί να λείπει κάποιο δόντι το κενό να καλυφθεί με dental implants. Τα εμφυτεύματα που είναι μια εναλλακτική όταν μας λείπουν κάποια δόντια. Στην επιλογή αυτή μπορούμε να προχωρήσουμε όταν υπάρχει έλλειψη δοντιών. Να γίνει προετοιμασία και στο τέλος να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στα υπόλοιπα δόντια ταυτόχρονα με την αποκατάσταση και του ελλείμματος. Σίγουρα μπορώ να πω ότι οι τεχνικές όλες αυτές που προανέφερα είναι τόσο εξελιγμένες πια που ο ασθενής δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Το συγγενικό του περιβάλλον και οι φίλοι του δεν μπορούν να πιστέψουν ότι μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα πλέον με τα μέσα που διαθέτει η οδοντιατρική.
Χρόνος οδοντιατρικής θεραπείας
Ο χρόνος εξαρτάται από την επιλογή της θεραπείας. Η λεύκανση συνήθως θα παίρνει περίπου 10 μέρες ανάλογα και με το αρχικό χρώμα. Αλλά συνήθως, ο μέσος όρος θεραπείας είναι 10 ημέρες με τα μασελάκια στο σπίτι και συνήθως 2 φορές λέιζερ στο ιατρείο με μεσοδιάστημα 1 εβδομάδας.
Όπως είπαμε ο εκλεκτικός τροχισμός γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Η ουλοπλαστική γίνεται και αυτή σε μια συνεδρία, απλά έχει ένα χρόνο που πρέπει να επουλωθούν τα ούλα για να προχωρήσω αν θέλω σε κάτι άλλο. Αλλά αυτό που κυρίως φαίνεται στο αρχικό στάδιο επούλωσης, που φαίνεται ελάχιστα κάτι να επουλώνει εκεί τοπικά είναι περίπου 3 ημέρες. Όλες τις υπόλοιπες ημέρες που χρειαζόμαστε για να πούμε ότι τα ούλα ήρθαν τελικά στο σημείο που θέλουμε. Για να προχωρήσω ίσως σε κάποια άλλη θεραπεία παίρνει 20 ημέρες με 1 μήνα. Μέσα σε αυτό το διάστημα εννοείται ότι δεν νιώθει καθόλου πόνο ούτε οπτικώς δεν φαίνεται κάτι περίεργο. Απλά τα ούλα χρειάζονται αυτό το χρονικό διάστημα για να πούμε ότι σταθεροποιήθηκαν.
Όσο για τις όψεις ρητίνης, όπως είπαμε γίνονται σε μια συνεδρία για την πάνω γνάθο σε μια συνεδρία για την κάτω. Όταν μιλάμε για αποκαταστάσεις μιας πορσελάνης επειδή παρεμβάλλεται ο οδοντοτεχνίτης εκεί το χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερο. Δηλαδή εκεί μπορώ να χρειαστώ από μια εβδομάδα μέχρι δυο με δυόμιση εβδομάδες ανάλογα με το πρόβλημα και με την έκταση της θεραπείας.
Πόνος οδοντιατρικής θεραπείας
Καταρχήν πρέπει να πω ότι βασική αρχή της σύγχρονης οδοντιατρικής είναι δεν πονάμε τον ασθενή. Όπου η παρέμβαση είναι λίγο μεγαλύτερη, θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα αναισθησία. Αρχικά μάλιστα βάζουμε τζελάκι για να μουδιάσουν τα ούλα και μετά βάζουμε το αναισθητικό ώστε ο ασθενής ουσιαστικά δεν νιώθει σχεδόν τίποτα. Ούτε κατά την διάρκεια που γίνεται η αναισθησία, αφού αναισθητοποιηθούν πλήρως τα δόντια τότε προχωράμε στην όποια θεραπεία η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο αν δεν χρησιμοποιούσα αναισθητικό.
Αλλά υπάρχουν θεραπείες στις οποίες ούτως ή άλλως δεν θα πονέσει ο ασθενής. Ας πούμε για παράδειγμα στον εκλεκτικό τροχισμό ή στη λεύκανση ή όψης ρητίνης συνήθως δεν χρησιμοποιούμε αναισθητικό γιατί δεν πονάει καθόλου. Τώρα για να τροχίσω κάποιο δόντι όταν το παρασκευάσω, για να βάλω μια θήκη πορσελάνης εκεί ναι θα χρησιμοποιήσω αναισθητικό. Και έτσι ο ασθενής δεν θα νιώσει απολύτως τίποτα. Φεύγοντας από εδώ δεν νιώθει απολύτως τίποτα. Αφού του παρέλθει η αναισθησία δεν νιώθει απολύτως τίποτα. Με απλά λόγια, πόνος δεν υπάρχει.
Κόστος θεραπείας δοντιών
Μια τελευταία ερώτηση αφορά το κόστος, όλα αυτά είναι πάρα πολύ ωραία αλλά είναι απαγορευτικό μήπως το κόστος;
Και αυτό εξαρτάται από το ποια θεραπεία θα επιλέξω. Ωστόσο να πω ότι ακόμη και την πιο παρεμβατική θεραπεία δηλαδή που είναι η όψη πορσελάνης ή στεφάνες πορσελάνης ακόμα και αυτές να επιλέξω δεν μπορώ να πω ότι το κόστος είναι απαγορευτικό. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι αποκαταστάσεις αυτές είναι μόνιμες στα δόντια. Δηλαδή οι πορσελάνες είναι κάτι το οποίο είναι μια θεραπεία την οποία την κάνω με καλή στοματική υγιεινή θα πάει, θα κρατήσει στο στόμα πάρα πολλά χρόνια. Είναι μία αποκατάσταση, για την οποία μπορώ να επενδύσω κάποια χρήματα και απλά μετά να ξεχάσω τα προβλήματα του στόματος μου. Γίνεται μία τέτοιου τύπου θεραπεία στο ιατρείο μας ώστε να μην ξανά σκεφτούμε τα προβλήματα που υπήρχαν στο στόμα μας.
Αν χρειαστούν να γίνουν κάποιες απονευρώσεις ενδεχομένως ή υπάρχουν παλιές απονευρώσεις στο στόμα όλα αυτά ελέγχονται. Θεραπείες ούλων, περιοδοντίτιδα όλα αυτά ελέγχονται πριν προχωρήσω στο όποιο θεραπευτικό σχήμα ώστε και υπάρχει και ένας έλεγχος συνεχής. Δηλαδή ο ασθενής δεν τελειώνει την θεραπεία και τον ξεχνάμε. Αντίθετα έρχεται ανά διαστήματα και ελέγχουμε το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ελέγχουμε τα ούλα του, την στοματική του υγιεινή. Δεν φεύγει κανένας. Φαίνεται περίεργο και πολλοί ασθενείς μου λένε “ Μα γιατρέ τι δεν ξέρω να βουρτσίζω;”. Και όμως δεν είναι απαραίτητο να ξέρει κάποιος να βουρτσίζει. Δεν γεννηθήκαμε ξέροντας να βουρτσίσουμε. Γίνεται ακόμη και μάθημα και το πως βουρτσίζω σωστά. Τι περιμένω από τον ασθενή χρησιμοποιώντας την βούρτσα για να είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιο χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Να υπάρχει υγεία στο στόμα του ασθενούς με το τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα.
Dentist in Glyfada
Η κυρία Τάνια Χατζηπαναγιωτίδου είναι dentist in Glyfada. Το ιατρείο της βρίσκεται στη Γλυφάδα στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη 16 και Άγγελου Μεταξά. Συγκεκριμένα βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο ‘Πρεμιέρα’, στον 1ο όροφο.