Ενημέρωση για τη λεύκανση δοντιών

Σε αυτό το video η οδοντίατρος κ. Χατζηπαναγιωτίδου μιλάει για την λεύκανση δοντιών.

Τι είναι η λεύκανση δοντιών;

– Η λεύκανση δοντιών είναι μία τεχνική  αλλαγής του χρώματος των δοντιών. Χρησιμοποιώ ένα gel λευκαντικό  που είτε το τοποθετώ πάνω στα δόντια  μέσα στο ιατρείο, είτε  το τοποθετώ σε μασελάκια  και το χρησιμοποιεί ο ασθενής το βράδυ στον ύπνο του και σταδιακά αλλάζει το χρώμα των δοντιών του.

– Το αποτέλεσμα της λεύκανσης για πόσο  χρονικό διάστημα διαρκεί;   Είναι μόνιμο;

– Το αποτέλεσμα της λεύκανσης είναι καλύτερο, όταν χρησιμοποιούμε και μασελάκια το βράδυ στον ύπνο μας. Δηλαδή  η τεχνική γίνεται συνήθως σε συνδυασμό λεύκανσης στο ιατρείο με  κάποια μασελάκια που βάζουμε μέσα το gel και τα χρησιμοποιούμε το βράδυ στον ύπνο μας συνήθως για 10 ημέρες,  ανάλογα και με το αρχικό χρώμα πάντοτε του ασθενή.  Όταν χρησιμοποιούμε λοιπόν μασελάκια το βράδυ στον ύπνο μας το χρώμα διαρκεί πολύ περισσότερο. Το χρώμα έρχεται μέσα σε περίπου 10 ημέρες εκεί που επιθυμούμε. Μετά, ανάλογα πάντοτε  και με τις συνήθειες του καθενός  βεβαίως, δηλαδή  αν καπνίζει ή αν πίνει  πολλούς καφέδες, αλλά συνήθως μετά από έναν χρόνο, το χρώμα μας έχει πέσει περίπου μισό τόνο. Εκεί πια κάνουμε μία επανάληψη, αν θέλουμε να επαναφέρουμε το χρώμα  εκεί που είχαμε φτάσει την πρώτη φορά. Μία επανάληψη λεύκανσης  η οποία συνήθως γίνεται με τα μασελάκια που έχω ήδη φτιάξει  από την πρώτη φορά.

– Τι μπορώ να κάνω για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα  της λεύκανσης όσο το δυνατό περισσότερο;

– Γενικά, το χρώμα των δοντιών  μου εξαρτάται συνήθως από  τις συνήθειες που έχω, δηλαδή πόσο πολύ χρησιμοποιώ καφέ, αν καπνίζω  και αν περιποιούμαι αποτελεσματικά τα δόντια  μου, αν τα βουρτσίζω σωστά. Μπορώ λοιπόν να πίνω καφέδες, αρκεί να τους πίνω σχετικά σύντομα  και μετά να ξεπλένω λιγάκι το στόμα μου κι ακόμα καλύτερα, αν έχω την βούρτσα στην δουλειά μου ή όπου βρίσκομαι, να περάσω τα δόντια μου  από πάνω χωρίς οδοντόκρεμα.  Σ’ αυτή την περίπτωση το χρώμα της λεύκανσης  διαρκεί περισσότερο. Πάντοτε εξαρτάται και από την ποιότητα των δοντιών  του καθενός, καθώς αδαμαντίνη από αδαμαντίνη διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.  Αν όμως προσέξω  αυτά τα πράγματα, δηλαδή τις χρωστικές  που περιέχουν οι τροφές και τα ροφήματα, τότε διαρκεί ακόμα περισσότερο το χρώμα  μου.

– Αρκεί μόνο η λεύκανση δοντιών  για να αποκτήσω ωραίο χαμόγελο ή απαιτούνται κι άλλες οδοντιατρικές εργασίες;

–  Η αισθητική είναι ένα ζήτημα υποκειμενικό. Υπάρχουν όμως και κάποια στάνταρ  στο να πούμε ότι ένα χαμόγελο ανήκει  στην κατηγορία του ωραίου χαμόγελου. Αν λοιπόν το χαμόγελο μου έχει κάποιες ατέλειες,  δηλαδή έχω στραβά δόντια, τα ούλα μου  είναι ανομοιόμορφα,  έχω κάποια παλιά σφραγίσματα στα μπροστινά μου δόντια που είναι διχρωμικά, εκεί χρειάζονται κι άλλες παρεμβάσεις. Η λεύκανση δηλαδή δεν ασπρίζει  τα λευκά σφραγίσματα.  Αν έχω ήδη σφραγίσματα στα μπροστινά μου δόντια τότε πρέπει να κάνω πρώτα τη λεύκανση και αφού λευκάνουν τα δόντια μου, στην πορεία να αλλάξω και τα σφραγίσματα που έχω στο τελικό  χρώμα  των δοντιών μου, ώστε να  είναι ομοιόμορφο το αποτέλεσμα. Αν τώρα θέλω να αλλάξω και σχήμα  δοντιών γιατί είναι στραβά τα δόντια  μου ή χρειάζεται να κάνω ουλοπλαστική στα ούλα μου  για να γίνουν ομοιόμορφα, σε εκείνη την περίπτωση πρέπει   να χρησιμοποιήσω είτε όψη ρητίνης, είτε όψη πορσελάνης και να κάνω μια ουλοπλαστική. Οπότε αυτό που θα λέγαμε είναι ότι η λεύκανση είναι μια διαδικασία, η πιο συντηρητική  που υπάρχει στην οδοντιατρική, για να αλλάξω την αισθητική του χαμόγελου μου. Κάποιες φορές όμως είναι το πρώτο στάδιο και θα χρειαστεί να κάνω και κάτι επιπλέον.

– Μπορεί να γίνει λεύκανση σε στεφάνες, σε λευκά σφραγίσματα ή σε οδοντοστοιχίες;

– Όχι, δεν γίνεται, οι στεφάνες είναι καλυμμένες με πορσελάνη, το χρώμα της οποίας επιλέγεται όταν φτιάχνεται και παραμένει το ίδιο. Το ίδιο συμβαίνει επίσης με τα σφραγίσματα και τις οδοντοστοιχίες, δηλαδή με οτιδήποτε τεχνητό υπάρχει στο στόμα  μου, το οποίο δεν αλλάζει χρώμα. Χρώμα αλλάζει μόνο η  οδοντική ουσία, μόνο το δόντι. Στην περίπτωση που χρειάζεται και θέλω να κάνω λεύκανση, λευκαίνω πρώτα τα υπόλοιπα δόντια και μετά αλλάζω τα μπροστινά σφραγίσματα στο καινούργιο χρώμα που έχουν έρθει τα δόντια μου. Κάποιες στεφάνες, αν είναι  στο κομμάτι του χαμόγελου που φαίνεται, συνήθως μέχρι τον δεύτερο προγόμφιο, χρειάζονται αλλαγή.

– Η λεύκανση μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

– Όχι, απαγορεύεται,  δεν μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ούτε κατά τον θηλασμό. Μια γυναίκα μπορεί να κάνει  λεύκανση μετά τον θηλασμό.

– Σε ηλικίες κάτω των 18 επιτρέπεται η λεύκανση δοντιών;

– Ούτε εκεί επιτρέπεται, γιατί η αδαμαντίνη δεν έχει πάρει ακόμη  την τελική της μορφή.  Μετά τα18 μπορούμε να κάνουμε λεύκανση.

– Θα καταλαβαίνουν οι άλλοι ότι έχω κάνει λεύκανση δοντιών;

– Όχι, η λεύκανση είναι  μια πάρα πολύ ήπια διαδικασία,  το χρώμα αυτό που βλέπουμε  το κάτασπρο σε κάποιους αστέρες του χόλιγουντ ή σε ανθρώπους της τηλεόρασης δεν είναι αποτέλεσμα λεύκανσης, είναι αποτέλεσμα άλλων τεχνικών και έχουν επιλεγεί υλικά πάρα πολύ  άσπρα. Δηλαδή  αυτό το αποτέλεσμα  δεν το έχω με τη λεύκανση. Με τη λεύκανση έχω  ένα ήπιο αποτέλεσμα, ένα ήπιο λευκό φαίνεται, που κάνει το στόμα μου να φαίνεται πιο υγιές. Επηρεάζει  πάρα πολύ  βεβαίως την αισθητική. Από εκεί που είχα κίτρινα δόντια έχω τώρα άσπρα δόντια, αλλά όχι αυτό το κάτασπρο  που πολλές φορές φοβάται ο ασθενής και δε το θέλει.

– Υπάρχει λεύκανση στο ιατρείο, λεύκανση στο σπίτι,  συνδυασμός  των δύο, τι είναι καλύτερο;

– Υπάρχει  και λεύκανση στο ιατρείο και λεύκανση  σπιτιού εξαρτάται πάντοτε από τι χρειάζεται ο καθένας.  Δηλαδή χρειάζεται ένα πρώτο ραντεβού, όπου θα δούμε το στόμα του ασθενούς, αν υπάρχουν κάποιες τερηδόνες  ή παλιά σφραγίσματα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα σωστό σχέδιο θεραπείας  κι από εκεί και πέρα ανάλογα με το αρχικό χρώμα, αλλά και την ηλικία του ασθενούς – όσο μικρότερη είναι η ηλικία  του ασθενούς τόσο πιο εύκολα ασπρίζουν τα δόντια – μπορεί κάποιος, ο οποίος είναι 20-25 χρονών,  να χρειαστεί μόνο μασελάκι το βράδυ στον ύπνο του και να μην χρειαστεί λεύκανση στο ιατρείο. Οι μεγαλύτερες ηλικίες κάνουν συνδυασμό. Αν πάλι τα δόντια είναι αρκετά κίτρινα, χρειάζεται συνδυασμός από λέιζερ στο ιατρείο  και μασελάκια το βράδυ στον ύπνο για καλύτερο αποτέλεσμα.

– Από τι εξαρτάται το κόστος της λεύκανσης  δοντιών;

– Η λεύκανση δοντιών είναι μια οικονομική διαδικασία. Εξαρτάται από το ποια διαδικασία  θα ακολουθηθεί, δηλαδή θα κάνω λεύκανση  στο ιατρείο; Πόσες  μέρες; Πόσες φορές χρειάζεται να κάνω λεύκανση στο ιατρείο; Πόσες μέρες χρειάζεται να δώσω μασελάκια το βράδυ στον ύπνο;  Θα κάνω συνδυασμό ή θα δώσω μόνο μασελάκια; Διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και για αυτό μπορούμε να κλείσουμε ένα ραντεβού και να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση. Εκεί θα αποφασίσουμε ποια τεχνική  θα ακολουθήσουμε και θα δούμε ακριβώς ποιο θα είναι το κόστος.

Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη λεύκανση δοντιών.