Τάνια Χατζηπαναγιωτίδου για τις όψεις ρητίνης

Η κυρία Χατζηπαναγιωτίδου μιλάει για τις όψεις ρητίνης. Το λίφτινγκ δοντιών ή αλλιώς όψεις δοντιών ή αλλιώς όψεις ρητίνης αποτελεί μια τεχνική της αισθητικής οδοντιατρικής που ενδιαφέρει πολύ κόσμο.

Κυρία Χατζηπαναγιωτίδου τι είναι οι όψεις ρητίνης και από τι υλικό αποτελούνται;

– Η όψη ρητίνης είναι μια φλούδα ρητίνης. Η ρητίνη είναι ένα υλικό όπως το άσπρο σφράγισμα που χρησιμοποιούμε στα δόντια μόνο πιο διαφορετικής σύστασης πιο αισθητικό γυαλίζεται καλύτερα και χρησιμοποιείται στα εμπρόσθια δόντια. Η όψη ρητίνης λοιπόν είναι μια φλούδα αυτού του υλικού που μπαίνει στην εμπρόσθια επιφάνεια των δοντιών μας για να τους αλλάξει σχήμα, χρώμα, να καλύψει κενά κάποιες ατέλειες, δισχρωμίες, σπασίματα, να αλλάξουμε γενικά το σχήμα και το χρώμα των δοντιών μας.

Τι θα περιμένω ότι θα κάνει ο οδοντίατρος στο στόμα μου κατά της διάρκεια της θεραπείας μου με όψεις ρητίνης;

– Σε οποιοδήποτε περιστατικό παίρνουμε αρχικά αποτυπώματα και γίνεται μια μελέτη, προηγείται μια μελέτη στο ιατρείο και στον υπολογιστή για να προβλέψουμε το τι χρειάζεται ο καθένας ξεχωριστά για να έρθει το χαμόγελο του στο τέλειο αποτέλεσμα, έπειτα το τέλειο αποτέλεσμα είναι το χαμόγελο του και αφού γίνει αυτή η μελέτη έρχεται ο ασθενής στο ιατρείο και τοποθετούνται οι όψεις ρητίνης μέσα σε μία συνεδρία συνήθως στην άνω γνάθο και άλλη μία στην κάτω γνάθο. Σε όποια σημεία χρειάζεται ελάχιστο τρόχισμα γιατί ίσως πετάνε τα δόντια προς τα μπροστά εκεί λίγο είναι λιγάκι επεμβατική η μέθοδος δηλαδή μπορεί να χρειαστεί ελάχιστη αφαίρεση οδοντικής ουσίας αλλά είναι από τις πιο συντηριτικές μεθόδους δηλαδή αφαίρεση οδοντικής ουσίας που γίνεται είναι η λιγότερη που μπορεί να γίνει να φτιαχτεί ένα χαμόγελο όπως το θέλουμε σε σχέση με άλλες τεχνικές.

Σε ποιες περιπτώσεις συνίσταται τοποθέτησης όψεων ρητίνης;

– Όπως προείπα η τοποθέτηση όψεων ρητίνης συνίσταται σε περιπτώσεις που έχουμε κενά ανάμεσα στα δόντια μας, είναι στραβά τα δόντια μας, είναι πεταχτά προς τα έξω. Ενδείκνυται να επιλέξουμε όψεις ρητίνης σε περιπτώσεις που έχουν κάποιες δισχρωμίες που δεν μπορώ να αλλάξω με άλλο τρόπο παραδείγματος χάρη με λεύκανση. Πολλές φορές το συνδυάζουμε με ουλοπλαστική δηλαδή τα ούλα μας δεν είναι ομοιόμορφα, δεν είναι εκεί που πρέπει να βρίσκονται οπότε γίνεται μια ουλοπλαστική και συνδυάζεται με όψη ρητίνης. Γενικά γίνεται μια αναδιαμόρφωση του χαμόγελου προς το τέλειο. Και επιλέγουμε το χρώμα των δοντιών, γιατί μπορώ να το επιλέξω το χρώμα εξαρχής των δοντιών με τις όψεις ρητίνης. Επιλέγω το συγκεκριμένο υλικό που θέλω να χρησιμοποιήσω όσο άσπρο θέλω ανάλογα με τις απαιτήσεις του καθενός και ανάλογα με το σχήμα του προσώπου, το σχήμα των χειλέων, το πόσο ψηλά φτάνει το χαμόγελο. Όλα αυτά τα παίρνουμε υπόψιν μας για να σχεδιάσουμε το τέλειο χαμόγελο με την βοήθεια αυτής της τεχνικής με τις όψεις ρηρίνης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα τοποθέτησης όψεων ρητίνης;

– Σε σχέση με της πορσελάνης. Γιατί τα ίδια πράγματα μπορεί να γίνουν στο στόμα και με πορσελάνης και με ρητίνες. Λοιπόν τα πλεονεκτήματα της μεθόδου των όψεων ρητίνης είναι ότι η αποκατάσταση γίνεται άμεσα δηλαδή έρχεται ο ασθενής και μέσα σε μία μέρα μπορώ να αποκαταστήσω την πάνω γνάθο και σε άλλη μία μέρα την κάτω γνάθο συνήθως δηλαδή 10 δόντια στην άνω γνάθο και 10 στην κάτω γνάθο ή και λιγότερα ανάλογα μέσα σε περίπου δυο με δυόμισι ώρες την κάθε γνάθο. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με την περίπτωση των όψεων πορσελάνης όπου εκεί μεσολαβεί και ο οδοντοτεχνίτης άρα πρέπει να πάρω αποτυπώματα να κάνω κάποιες πρόβες άρα το χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερο. Επίσης το κόστος διαφέρει είναι σημαντικά μικρότερο δεδομένου δεν παρεμβάλλεται ο οδοντοτεχνίτης, το κόστος λοιπόν της αποκατάστασης είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης. Επίσης θα έλεγα ότι είναι και πιο συντηρητική μέθοδο το είπα και νωρίτερα ότι αν τροχιστεί, αν στην περίπτωση που τροχιστεί γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τροχίζονται τα δόντια αλλά στην περίπτωση που κάποιο δόντι πετάει πάρα πολύ, είναι πάρα πολύ μακρύ και θέλουμε να αφαιρέσουμε λίγη οδοντική ουσία με την περίπτωση των όψεων ρητίνης αφαιρείται ελάχιστη οδοντική ουσία ενώ στις όψεις πορσελάνης συνήθως απαιτείται λίγο παραπάνω για να μπορέσουμε να φέρουμε ένα φυσικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει κάποιο μειονέκτημα των όψεων ρητίνης;

– Τα μειονεκτήματα των όψεων ρητίνης σε σχέση με της πορσελάνης είναι ότι δεν έχουν τόση μεγάλη αντοχή όσο έχουν οι πορσελάνες δηλαδή όταν αποκαθιστώ τα εμπρόσθια δόντια μου και κυρίως όταν είναι να μακρύνω κάποια δόντια οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν έχω κάποια υποστήριξη της οδοντικής ουσίας εκεί πρέπει να αποφεύγω τις κινήσεις του δαγκώματος κάποιας στροφής με τα μπροστινά μου δόντια δηλαδή την τροφή την κόβω και την βάζω μέσα στο στόμα με μαχαιροπίρουνο ή με το χέρι ας πούμε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης θα το κόψω με το χέρι μου και θα το βάλω σαν μπουκιά μέσα στο στόμα. Δεν με περιορίζει, είναι μια συνήθεια. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να μακρύνω δόντια οπότε εκεί υπάρχει η οδοντική ουσία από κάτω και η όψη ρητίνης είναι πάρα πολύ σταθερές. Η όψη πορσελάνης είναι ακόμα πιο ανθεκτικές. Το άλλο μειονέκτημα των όψεων ρητίνης είναι ότι προσλαμβάνω χρωστικές από τις τροφές μας και συνήθως ένα μέσο όρο θα έλεγα κοντά στα 5 χρόνια χρειάζεται αλλαγή η εξωτερική φλούδα της ρητίνης όχι ολόκληρη από κατάσταση που έχω κάνει δηλαδή έχω δώσει στο πρώτο ραντεβού το σχήμα που θα ήθελα, έχω φτιάξει ούλα οτιδήποτε και μετά από 5 χρόνια η μπροστινή φλούδα της ρητίνης που έχει προσλάβει ενδεχομένως χρωστικές αλλάζεται και μπαίνει μια καινούργια. Η όψη πορσελάνης δεν προσλαμβάνει χρωστικές δηλαδή ότι βάλω παραμένει εφόρου ζωής.

Τι πρέπει να προσέξω μετά την τοποθέτηση όψεων ρητίνης;

– Αυτό που πρέπει να προσέξω όπως είπα είναι οι πολύ σκληρές τροφές να προσπαθώ αποφύγω με τα μπροστινά μου δόντια το να δαγκώνω κάποια πολύ σκληρή τροφή, κάποια παξιμάδια, ξηρούς καρπούς κ.λπ. Αν θέλω μπορώ να τα φάω με τα πίσω δόντια μου και το άλλο είναι οπωσδήποτε πάρα πολύ καλό βούρτσισμα που το μαθαίνουμε εδώ στο ιατρείο δηλαδή συστήνω κάποιες οδοντόβουρτσες που είναι ειδικές και κάνουμε ειδικό μάθημα για να βουρτσίσουμε αποτελεσματικά τα δόντια μας και έτσι η πρόσληψη χρωστικών από τις επιφάνειες των δοντιών μου να αργήσει ακόμη περισσότερο. Δηλαδή να πάει ακόμη πιο πίσω η αλλαγή της εξωτερικής φλούδας των όψεων ρητίνης. Αυτά, δεν έχει να προσέξει κάτι άλλο κάποιος.

– Μπορώ να κάνω λεύκανση δοντιών μετά την τοποθετήση όψεων ρητίνης;

– Η λεύκανση δοντιών πάνω στις ρητίνες δεν γίνεται. Είναι το χρώμα που έχω επιλέξει αρχικά, το έχουμε επιλέξει μαζί εδώ με τον ασθενή και αυτό που βάζω αυτό παραμένει. Η λεύκανση δοντιών μπορεί να γίνει στα υπόλοιπα δόντια αν δεν έχω χρησιμοποιήσει ρητίνη. Πολλές φορές για παράδειγμα βάζουμε όψη ρητίνης μόνο στην άνω γνάθο. Και στην κάτω τα δόντια είναι μια χαρά δεν έχουν κάποιο θέμα ή αν έχουν δεν μας ενοχλεί. Οπότε πολλές φορές συνδυάζω την τεχνική των όψεων ρητίνης με λεύκανση δοντιών. Μπορώ να βάλω όψη ρητίνης στην άνω γνάθο και να κάνω λεύκανση δοντιών στην κάτω γνάθο για να έχω ένα ωραίο αποτέλεσμα. Σε αυτή την περίπτωση τα κάτω δόντια ξανά λευκαίνουν δηλαδή μετά από ένα χρονικό διάστημα συνήθως ενός έτους πέφτει το χρώμα της λεύκανσης δοντιών μισό τόνο. Εκεί κάνω μια επανάληψη λεύκανσης σε σε αυτά τα δόντια. Όχι πάνω στις όψεις ρητίνης. Η όψη ρητίνης είναι το χρώμα που έχω επιλέξει, το υλικό αυτό που έχω βάλει, δεν αλλάζει το χρώμα του με τεχνικές λεύκανσης δοντιών.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο

– Λοιπόν, πάμε σε μία ερώτηση που απασχολεί πολύ κόσμο κατά την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Κατά την επίσκεψη στον οδοντίατρο η τοποθέτηση όψεων ρητίνης είναι επώδυνη διαδικασία;

– Καταρχήν τίποτα στον οδοντίατρο δεν είναι επώδυνο. Δηλαδή ότι είναι να πονέσει εκεί χρησιμοποιώ αναισθησία. Δεν υπάρχει πιθανότητα να πονέσει κάποιος ασθενής οποιαδήποτε διαδικασία μέσα στο οδοντιατρείο. Τώρα στις όψεις ρητίνης πάρα πολλές φορές δεν χρησιμοποιούμε αναισθησία. Αν χρειαστεί να κοπεί η οδοντική ουσία και αυτή η οδοντική ουσία είναι αρκετή, δηλαδή ένα δόντι που πετάει αρκετά είναι ζωντανό και πετάει αρκετά προς τα έξω και χρειάζεται αναγκαστικά να κοπεί κάποια οδοντική ουσία για να το φέρω σε μια ευθεία μαζί με τα υπόλοιπα δόντια, εκεί μπορεί να χρησιμοποιήσω τοπικά αναισθητικό. Αλλά κατά τα άλλα η μέθοδος είναι ανώδυνη. Όπως άλλωστε κάθε εργασία που γίνεται από οδοντίατρο.

Πόσες επισκέψεις απαιτούνται για την τοποθέτηση όψεων ρητίνης;

– Όψης ρητίνης αν είναι να βάλω 10 όψεις ρητίνης στην άνω γνάθο είναι 1-2μιση ώρες και άλλο τόσο στην κάτω γνάθο.

Μπορώ να αφαιρέσω τις όψεις ρητίνης εύκολα;

– Αυτό μου το ρωτάνε αρκετοί ασθενείς γιατί υπάρχει μια ανασφάλεια όταν κάνω κάτι καινούργιο στον εαυτό μου αν μπορώ να γυρίσω πίσω. Μπορείς να αφαιρέσεις τις όψεις ρητίνης αν τώρα έχει κοπεί η οδοντική ουσία από κάποιο δόντι αυτό δεν επανέρχεται σαφώς, αλλά αν έχω μόνο προσθέσει υλικό για να αλλάξω το χαμόγελο εκεί μπορεί να αφαιρεθεί. Αλλά πιστέψτε με ποτέ κανένας δεν έχει ζητήσει να αφαιρεθούν οι ρητίνες από το στόμα του, ποτέ! Δεν μου έχει συμβεί ποτέ αυτό το πράγμα. Λογικό είναι όταν βάζουμε κάτι ωραίο δεν θέλουμε να το βγάλουμε.

Υπάρχει πιθανότητα αλλαγής χρώματος των όψεων ρητίνης;

– Ναι η όψη ρητίνης αλλάζουν χρώμα με τον καιρό εξαρτάται από τις συνήθεις του καθενός δηλαδή πίνω πολλούς καφέδες; Καπνίζω πολλά τσιγάρα; Παίζει ρόλο. Μεγαλύτερο ρόλο παίζει το πως φροντίζω όμως τις όψεις ρητίνης δηλαδή ακόμη και αυτοί που πίνουν πολλούς καφέδες, και αυτοί που καπνίζουν, αν αυτοί βουρτσίζουν αποτελεσματικά τα δόντια τους και μάλιστα πολλές φορές αυτοί που πίνουν αρκετούς καφέδες τυγχάνει να έχουν πάρει μια βούρτσα στην δουλειά τους και μετά τον καφέ περνάνε λιγάκι χωρίς οδοντόκρεμα τα δόντια τους με την βούρτσα, βλέπω ότι η πρόσληψη χρωστικών αργεί πάρα πολύ, πάρα πολύ δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις που έχω βάλει τις όψεις ρητίνης και 10-12 χρόνια και δεν έχει χρειαστεί αλλαγή με το ίδιο υλικό πάντοτε χρησιμοποιώ πάντοτε το ίδιο υλικό της ίδιας εταιρείας εδώ και 12 χρόνια. Λοιπόν και δεν έχει χρειαστεί αλλαγή που σημαίνει ότι παίζει τεράστιο ρόλο το πως φροντίζω τελικά τις όψεις ρητίνης και βεβαίως οι συνήθειες μου. Αν πίνω πολλούς καφέδες καλό είναι να προσπαθώ να πίνω το καφέ λίγο σχετικά σύντομα. Να μην τον έχω πολλές ώρες στο γραφείο μου όπως κάνουν πολλοί. Γιατί με αυτό τον τρόπο παραμένει ο καφές μέσα στο στόμα και οι χρωστικές συνεχώς ποτίζουν την ρητίνη. Δηλαδή θέλω να πιω ένα καφέ, θα τον πιω μέσα σε ένα τέταρτο και μετά να πιω και λίγο νεράκι να ξεπλύνω λίγο τα δόντια μου. Ή ακόμη καλύτερα αν έχω την βούρτσα να βουρτσίσω ελάχιστα τα δόντια μου μπροστά. Αυτό πάει ακόμη πιο πίσω χρονικά την ανάγκη για αλλαγή των όψεων ρητίνης.

Είναι πιθανό να σπάσουν οι όψεις ρητίνης;

– Η όψη ρητίνης είναι ένα υλικό που μπορεί να σπάσει βέβαια η αποκατάσταση του είναι πάρα πολύ εύκολη δηλαδή μέσα σε δέκα λεπτά ένα τέταρτο το κομμάτι που έχει φύγει αποκαθίσταται σε αντίθεση με τις όψεις πορσελάνης που δυστυχώς αν σπάσουν, πολύ δύσκολα να σπάσουν, αλλά αν σπάσουν χρειάζεται ολόκληρη αλλαγή όψεις πορσελάνης, μπορεί να σπάσει αλλά, αν συνηθίσω έναν τρόπο πρόσληψης τροφής συγκεκριμένο δηλαδή δεν δαγκώνω πολύ με τα μπροστινά μου δόντια. Επίσης στην περίπτωση που υπάρχει βρυγμός που είναι πάρα πολύ σύνηθες τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή να σφίγγω τα δόντια μου στον ύπνο σε αυτή την περίπτωση βάζω ένα μασελάκι το βράδυ στον ύπνο μας και τα προστατεύουμε αν λοιπόν η περίπτωση του βρυγμού έχει απορριφθεί ή αν υπάρχει την έχω καλύψει με ένα μασελάκι προσέχω πως τρώω δηλαδή δεν τρώω πάρα πολύ σκληρά πράγματα με τα μπροστινά μου δόντια τότε είναι εξαιρετικά σπάνιο να σπάσει μια ρητίνη αλλά ακόμη και να σπάσει αποκαθίσταται πάρα πολύ εύκολα.

Εάν κάποιος έχει στραβά δόντια και θέλει να κάνει λίφτινγκ δοντιών ώστε να αποκτήσει ¨όμορφο χαμόγελο¨ μπορεί να γίνει και με τις όψεις ρητίνης;

– Αυτό είναι που κάνουμε δηλαδή αλλάζουμε στραβά δόντια σε ίσια με τις όψεις ρητίνης είναι δηλαδή μια περίπτωση που συνίσταται η χρησιμοποίηση αυτής της τεχνικής. Η καλύτερη τεχνική βεβαίως είναι η ορθοδοντική πάντοτε τεχνική σε στραβά δόντια αλλά στην περίπτωση που κάποιος είναι ενήλικας που έχει απορρίψει είναι πάρα πολλοί που είναι 30-40 χρονών και δεν δέχονται με τίποτα να βάλουν σιδεράκια για να ισιώσουν πιο συντηρητικά τα δόντια τους σε αυτή την περίπτωση ναι χρησιμοποιούμε τις όψεις ρητίνης ή τις όψεις πορσελάνης αντίστοιχα για να φτιάξουμε ένα ίσιο και ωραίο χαμόγελο.

Εάν έχουμε σπασμένα δόντια διορθώνεται με όψεις ρητίνης;

– Ναι διορθώνονται τα κομμάτια που μας λείπουν αποκαθίστανται με ρητίνη πάρα πολύ εύκολα, πολύ αισθητικά και με πολύ μικρό κόστος.

Μήπως οι όψεις ρητίνης είναι θεραπεία υψηλού κόστους που απευθύνεται μόνο σε καλλιτέχνες και ανθρώπους της τηλεόρασης;

– Όχι οι όψεις ρητίνης είναι μία τεχνική που έχει χαμηλό κόστος νομίζω σε σχέση με το αποτέλεσμα που έχει κανείς που αλλάζει δραματικά το χαμόγελο του δηλαδή σε χρώμα, σε σχήμα, τα ούλα του έρχεται δηλαδή σε μία αποκατάσταση τέλειου χαμόγελου νομίζω το κόστος του είναι πάρα πολύ μικρό και σίγουρα οπωσδήποτε είναι περίοδοι κρίσης και δεν μπορώ να μιλήσω για την οικονομική δυνατότητα του καθενός αλλά σίγουρα νομίζω με ένα προγραμματισμό μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνική δεν είναι απογορευτική για κανέναν.

– Ευχαριστούμε πολύ Κ.Χατζηπαναγιωτίδου.

Η κυρία Χατζηπαναγιωτίδου είναι οδοντίατρος στη Γλυφάδα. Ως οδοντίατρος έχει δώσει βαρύτητα στην αισθητική οδοντιατρική και ειδικότερα σε lifting δοντιών, bonding δοντιών, λεύκανση δοντιών, εμφυτεύματα δοντιών, χτίσιμο δοντιών, αισθητική δοντιών και βελτίωση όσων έχουν στραβά δόντια. Εάν θέλετε να έχετε ίσια δόντια χωρίς σιδεράκια, άσπρα σφραγίσματα, ωραίο χαμόγελο και ωραία δόντια τότε έχετε έρθει στο σωστό ιστότοπο. Δυνατότητα για φτιάξιμο δοντιών σε μια μέρα. Εδώ ενημερώνεστε για όψεις ρητίνης, όψεις πορσελάνης, όψεις δοντιών, ουλικό χαμόγελο, προσόψεις δοντιών, ίσιωμα δοντιών χωρίς σιδεράκια, εμφύτευση δοντιών και γέφυρες δοντιών. Εάν θέλετε άσπρα δόντια, αν θέλετε να φτιάξετε τα δόντια σας ή αν έχετε κενά στα δόντια τότε κλείστε ραντεβού με την κυρία Χατζηπαναγιωτίδου.


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,