Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα

Εδώ θα μάθετε τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μία από τις καλύτερες επιλογές που μας δίνει η επιστημονική έρευνα όταν έχουμε να κάνουμε με αντικατάσταση δοντιού. Κατασκευάζονται από καθαρό τιτάνιο και ουσιαστικά λειτουργούν ως μία βάση πάνω στην οποία μπορούν να τοποθετηθούν τεχνητά δόντια. Ουσιαστικά τα τεχνητά δόντια τοποθετούνται χρησιμοποιώντας ως ρίζα δοντιού τα εμφυτεύματα δοντιών. Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται μέσα στο κόκκαλο του σαγονιού δίπλα στις ρίζες των φυσικών δοντιών. Δεν είναι ορατά από τους άλλους ανθρώπους διότι βρίσκονται κάτω από το επίπεδο των ούλων. Ο ρόλος του εμφυτεύματος είναι να πάρει τη θέση της χαμένης ρίζας ενός δοντιού. Με άλλα λόγια το οδοντικό εμφύτευμα αποτελεί τη μεταλλική απομίμηση της οδοντικής ρίζας.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα
Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα

Επιλογή ανάμεσα σε εμφυτεύματα δοντιών και γέφυρες

Τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν μία ανταγωνιστική τεχνολογία συγκρινόμενα με τις γέφυρες που βάζουμε στα δόντια μας. Για την ακρίβεια τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν μία καλύτερη τεχνολογία σε σχέση με τις γέφυρας. Όταν τοποθετήσουμε εμφυτεύματα δοντιών τότε τα τεχνητά δόντια που τοποθετούνται πάνω στα εμφυτεύματα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα φυσικά δόντια. Μέχρι τώρα στην περίπτωση απώλειας δοντιού η συνηθισμένη τεχνική ήταν να τοποθετηθεί γέφυρα. Ένα μειονέκτημα που έχει η επιλογή της γέφυρας είναι ότι οδοντίατρος αναγκάζεται να τροχίζει και τα γειτονικά δόντια. Με αυτό τον τρόπο προκειμένου να τοποθετήσουμε γέφυρα στη θέση ενός δοντιού αναγκαζόμαστε να παρέμβουμε και να επηρεάσουμε ακόμα και δόντια τα οποία είναι εντελώς υγιή. Το μοναδικό πλεονέκτημα που έχει η επιλογή της γέφυρας σε σχέση με την τοποθέτηση εμφυτεύματος δοντιού είναι το χαμηλό κόστος. Όμως ακόμα και αυτό το πλεονέκτημα της γέφυρας τείνει πλέον να καταρριφθεί και τα οδοντικά εμφυτεύματα αποδεικνύονται πιο οικονομικά διότι αντέχουν πολύ περισσότερο στο χρόνο.

Επιλογή ανάμεσα σε εμφυτεύματα δοντιών και γέφυρες
Επιλογή ανάμεσα σε εμφυτεύματα δοντιών και γέφυρες

Πότε ενδείκνυται να βάλουμε εμφυτεύματα δοντιών;

Σε όλες τις περιπτώσεις που πρόκειται να γίνει αντικατάσταση χαμένου δοντιού τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν την καλύτερη επιλογή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι να υπάρχει αρκετή πυκνότητα στη γνάθο. Αυτή η προϋπόθεση είναι απαραίτητη ώστε να είμαστε σίγουροι για την αποδοχή του εμφυτεύματος.

Μία δεύτερη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν ασθένειες οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα για την ανάρρωση που απαιτείται μετά από την επέμβαση για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Μία τρίτη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει ουλίτιδα ή αλλιώς περιοδοντίτιδα. Διότι εάν υπάρχει ουλίτιδα τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα ως συνέπεια οποιασδήποτε φλεγμονής στο στόμα.

Τέλος δεν ενδείκνυται η τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε ασθενείς που καπνίζουν πολύ. Για παράδειγμα εάν ο ασθενής καπνίζει περισσότερα από 20 τσιγάρα ημερησίως τότε αυξάνει η πιθανότητα να μην δεχτεί ο οργανισμός του το οδοντικό εμφύτευμα. Η πιθανότητα αυτή αυξάνει ακόμα περισσότερο όταν έχουμε συνδυασμό καπνίσματος και περιοδοντίτιδας. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα εμφυτεύματα δοντιών.

Τέλος είναι σημαντικό να πούμε ότι η τοποθέτηση εμφυτευμάτων πρέπει να γίνεται μόνο σε ενήλικα άτομα.  Διότι σε ανθρώπους που ηλικία τους είναι κάτω των 18 ετών δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξη της γνάθου. Για παράδειγμα εάν τοποθετηθεί η γνάθος σε άνθρωπο μικρής ηλικίας τότε όταν μεγαλώσουν τα υπόλοιπα δόντια λόγω της ενηλικίωσής του ανθρώπου τότε το εμφύτευμα θα φαίνεται πιο κοντό σε σχέση με τα υπόλοιπα δόντια. Παρόμοια προβλήματα θα δημιουργηθούν από την αύξηση του μεγέθους της γνάθου.

Για τις προΰποθέσεις αυτές βέβαια δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς σε διότι πριν γίνει η τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις στο στόμα του ασθενούς και οδοντίατρος αποφασίζει εάν επιτρέπεται ή όχι η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Από τι υλικό κατασκευάζονται τα οδοντικά εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα κατασκευάζονται από τιτάνιο. Το τιτάνιο είναι ένα υλικό το οποίο έχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία και χρησιμοποιείται σε πολλές ιατρικές εφαρμογές. Ειδικότερα στον τομέα της οδοντιατρικής ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του τιτανίου είναι ότι είναι αντιαλλεργικό. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το τιτάνιο δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα  όπως άλλα μέταλλα που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα του τιτανίου είναι ότι μας επιτρέπει να διατηρούμε τη φυσική γεύση στο στόμα μας. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι το τιτάνιο δεν έχει γεύση. Συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει δυσάρεστη μεταλλική γεύση στο στόμα. Ένα τρίτο πλεονέκτημα του τιτανίου είναι το χαμηλό του βάρος. Συγκεκριμένα είναι το πιο ελαφρύ από όλα τα υπόλοιπα υλικά και μέταλλα τα οποία έχουν δοκιμαστεί στην οδοντιατρική. Ένα τέταρτο πλεονέκτημα του τιτανίου είναι το χαμηλό κόστος σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα οδοντικά εμφυτεύματα. Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος από τιτάνιο ο ασθενής έχει ολοκληρωμένη και πλήρη την αίσθηση της γεύσης όπως επίσης και την αίσθηση του ζεστού κρύου.

Κόστος οδοντικών εμφυτευμάτων

Ήδη έχουμε αναφέρει ότι το κόστος των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι υψηλότερο από το κόστος της γέφυρας δοντιών. Το ακριβές κόστος των οδοντικών εμφυτευμάτων εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Πριν αναφερθούμε στις παραμέτρους που καθορίζουν το κόστος των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μία επιλογή που θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας. Η βελτίωση έγκειται στην καλύτερη μάσηση, στην καλύτερη εκφορά του λόγου αλλά και στην καλύτερη αισθητική του στόματος. Αυτές είναι παράμετροι οι οποίες είναι δύσκολο να κοστολογηθούν και αφορούν απλά την ποιότητα της ζωής του ασθενούς. Όσον αφορά το κόστος των οδοντικών εμφυτευμάτων εξαρτάται από το είδος της εργασίας που θα γίνει. Εξαρτάται επίσης από το είδος των εμφυτευμάτων που θα τοποθετηθούν. Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και η κάθε θεραπεία αποκατάστασης είναι διαφορετική επίσης. Για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων συνεργάζεται οδοντίατρος με τον οδοντοτεχνίτη και το γναθοχειρουργό. Οι απαιτήσεις είναι πολύ διαφορετικές από ασθενή σε ασθενή και αυτό δεν μας επιτρέπει να μιλήσουμε για συγκεκριμένο κόστος τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων.

Περιποίηση οδοντικών εμφυτευμάτων

Εφόσον τοποθετηθούν τα οδοντικά εμφυτεύματα τότε πλέον μπορούμε να θεωρούμε ότι αποτελούν και αυτά κομμάτι της στοματικής κοιλότητας.  Συνεπώς πρέπει να λαμβάνουμε για αυτά την ίδια φροντίδα που λαμβάνουμε για τα δόντια μας. Πρέπει να τα βουρτσίζουμε καθημερινά με σωστή οδοντόκρεμα και σωστό τρόπο. Πρέπει να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα αλλά και ειδικό βουρτσάκι το οποίο ονομάζεται μεσοδόντιο βουρτσάκι. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα για την υγιεινή των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και την επίσκεψη στον οδοντίατρο η οποία πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες.

Εμφυτεύματα δοντιών Γλυφάδα

Εάν μένετε στη Γλυφάδα και ψάχνετε για εμφυτεύματα δοντιών στη Γλυφάδα, τότε είστε ήδη στο σωστό ιστότοπο.  Μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη στο οδοντιατρείο που βρίσκεται στο κέντρο της Γλυφάδας για να συζητήσουμε την καλύτερη επιλογή για τις εμφυτεύσεις δοντιών. Στη Γλυφάδα δεν υπάρχουν πολλοί οδοντίατροι για εμφυτεύματα και η παρουσία του οδοντιατρείου στο κέντρο της Γλυφάδας αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση.

Οδοντίατρος Γλυφάδα

Στο οδοντιατρείο τη Γλυφάδα υπάρχει η δυνατότητα για όλων των ειδών τις οδοντιατρικές εργασίες. Τόσο στον τομέα της αισθητικής οδοντιατρικής όσο και στον τομέα της γενικής οδοντιατρικής. Μη διστάσετε να πατήσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο εάν αναζητάτε οδοντίατρο στη Γλυφάδα.

 

Κλείνοντας αυτό το άρθρο οφείλουμε να τονίσουμε ότι πρόκειται απλά για ένα ενημερωτικό άρθρο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την διάγνωση του θα λάβετε με μία επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ο λόγος που γράφουμε τα άρθρα αυτά είναι για να διευκολύνουμε την ενημέρωση των ασθενών και να παρέχουμε κάποιες πληροφορίες μέσα από τις οποίες θα είναι σε θέση να κρίνουν καλύτερα. Όμως ο μόνος αρμόδιος για να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για τη δική σας περίπτωση και τα δικά σας δόντια και το δικό σας στόμα είναι ο οδοντίατρος σας.