Εμφυτεύματα δοντιών απλή υπόθεση

 

Τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια κορυφαία μέθοδο αντιμετώπισης της απώλειας μερικής η όλης της ανθρώπινης οδοντοφυίας. Όποια κι αν είναι η αιτία απώλειας ενός δοντιού η περισσότερων (εκτεταμένη τερηδόνα, κάταγμα, περιοδοντίτιδα) η τοποθέτηση εμφυτευμάτων πλεονεκτεί σαν μέθοδος αποκατάστασης συγκριτικά με τις παλαιότερες μεθόδους (γέφυρες, μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες) μια και αποκαθιστά την ρίζα του χαμένου μας δοντιού και έτσι τόσο η αίσθηση στη μάσηση, όσο και η εμφάνιση, προσομοιάζουν με αυτές ενός φυσικού δοντιού. Η χρήση των εμφυτευμάτων στην οδοντιατρική για περισσότερα από 40 χρόνια και η παρακολούθηση της πορείας τους στην στοματική κοιλότητα για όλο αυτό το διάστημα, τα καθιστά την πλέον βιοσυμβατή λύση, πλήρως αποδεκτή από τους στοματικούς ιστούς και πλέον την μέθοδο επιλογής στην αντιμετώπιση της απώλειας δοντιών. Ωστόσο η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας και η συνεχείς επιστημονικές έρευνες στον τομέα αυτό, μας φέρνουν στην ευχάριστη θέση να μιλάμε πλέον για τη χρήση των εμφυτευμάτων ως μία απόλυτα απλή υπόθεση. Γιατί τα εμφυτεύματα δοντιών είναι πλέον απλή υπόθεση;

1) Τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε μόλις 15 λεπτά

Χρόνος τοποθέτησης-15 λεπτά για κάθε εμφύτευμα. Η διαδικασία είναι τόσο απόλυτα προβλέψιμη που χρειάζονται μόλις 15 λεπτά για να τοποθετήσουμε ένα εμφύτευμα. Όταν μάλιστα τα εμφυτεύματα που πρόκειται να τοποθετήσουμε είναι περισσότερα και αφορούν την ίδια πλευρά του στόματος, η διαδικασία είναι ακόμη συντομότερη. Έτσι για την αποκατάσταση μιας ολόκληρης γνάθου συνήθως προβλεπόμενος χρόνος είναι η μία ώρα (6 εμφυτεύματα).

2) Μηδαμινή ταλαιπωρία ασθενούς

Μηδαμινή ταλαιπωρία ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το χειρουργείο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τοποθέτησης των εμφυτευμάτων ο ασθενής δε νιώθει απολύτως τίποτα. Έχει προηγηθεί χορήγηση τοπικής αναισθησίας και έτσι δεν υπάρχει αίσθηση της περιοχής. Μάλιστα πριν τη χορήγηση αναισθησίας τοποθετούμε αναισθητικό τζελ στα ούλα και έτσι ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται ούτε τη νύξη της βελόνας αναισθητικού.Μετά το τέλος του χειρουργείου και μετά την παρέλευση της επίδρασης της τοπικής αναισθησίας υπάρχει συνήθως μία ενόχληση για τις πρώτες 4-5 ώρες, η οποία με τη χρήση ήπιου παυσίπονου (depon) αποδρομεί. Την επόμενη ημέρα κανένας ασθενής δε νιώθει καθόλου πόνο. Επομένως την επόμενη μέρα παυσίπονα δεν χρησιμοποιούνται.

3) Επιστροφή στην εργασία μας την ίδια ημέρα.

Λόγω του απόλυτα υπολογισμένου τρόπου τοποθέτησης των εμφυτευμάτων, η όποια επίδραση πάνω στους στοματικούς ιστούς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου είναι τόσο μικρή,ώστε τόσο η ενόχληση όσο και το όποιο οίδημα της περιοχής είναι πολύ μικρά και δεν είναι ικανά να μας κρατήσουν μακριά από την εργασία μας (με εξαίρεση βαριές χειρωνακτικές εργασίες). Δεν χρειάζεται επομένως κάποια συγκεκριμένη άδεια από το εργασιακό περιβάλλον,κάτι που συχνά απασχολεί τους ασθενείς.

4) Νέες τεχνικές τοποθέτησης εμφυτευμάτων

Αποφεύγουμε πλέον τις διαδικασίες τοποθέτησης μοσχευμάτων και αντικαθιστούμε με καινούργιες τεχνικές. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας εμφυτευματολόγος είναι η έλλειψη επαρκούς οστού στην γνάθο του ασθενούς για τοποθέτηση εμφυτεύματος. Σε παλαιότερες εποχές η μόνη λύση ήταν η μόσχευση της περιοχής με άλλο κόκκαλο, η αναμονή τεσσάρων έως πέντε μηνών και στη συνέχεια η τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Πλέον με τις καινούργιες τεχνικές αρκεί η ύπαρξη ελάχιστου οστού στην περιοχή για να μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην θεραπεία με εμφυτεύματα. Συγκεκριμένα η χρήση άλλου είδους τρυπανιών που κινούνται αντίστροφα, ενσωματώνει το δικό μας κόκκαλο στην περιοχή και η διαδικασία γίνεται ευκολότερα και γρηγορότερα από ποτέ.

5) Υπολογιστικά καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Πλέον ο εμφυτευματολόγος είναι σε θέση να τοποθετήσει εμφυτεύματα με πλήρη ακρίβεια και πολλές φορές χωρίς καν τομές ή ράμματα. Αυτό γίνεται με τη χρήση ενός νάρθηκα που κατευθύνει την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και βασίζεται στην αξονική τομογραφία του ασθενούς που έχει προηγηθεί, όπως σε κάθε χειρουργείο. Ουσιαστικά το χέρι του ιατρού είναι πλήρως καθοδηγούμενο στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στην γνάθο και έτσι η όποια ταλαιπωρία και ο χρόνος του χειρουργείου μειώνονται δραματικά.

6) Κόστος εμφυτεύματος δοντιού

Το κόστος ενός εμφυτεύματος είναι το ίδιο με την τοποθέτηση γέφυρας στην περιοχή. Μετά την απλοποίηση των μεθόδων στην εμφυτευματολογία έχει μειωθεί και το κόστος τους και έτσι μιλάμε πλέον για το ίδιο ποσό είτε τοποθετηθεί εμφύτευμα και στεφάνη για την απώλεια ενός δοντιού είτε μια καλής ποιότητας γέφυρα.Έχοντας λοιπόν όλα αυτά υπόψιν μας, η αποκατάσταση με εμφυτεύματα φαίνεται να έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι άλλων για τις περισσότερες από τις περιπτώσεις απώλειας δοντιών.

Αν μάλιστα αναλογιστούμε την απόλυτη αισθητική που προσφέρουν, την τέλεια λειτουργικότητα στην μάσηση (επανερχόμαστε στην κατάσταση που ήμασταν παιδιά) ,το γεγονός ότι οι αποκαταστάσεις είναι ακίνητες και όχι κινητές (όπως οι οδοντοστοιχίες), τα εμφυτεύματα δοντιών μοιάζουν μονόδρομος. Στο ιατρείο μας με χαρά δεχόμαστε ασθενείς για πλήρη δωρεάν έλεγχο και αξιολόγηση της κατάστασης του στόματός τους και ενημέρωση για όλες τις δυνατότητες αποκατάστασής τους.

Κλείνοντας το άρθρο δείχνουμε μια εικόνα στην οποία φαίνεται η βελτίωση στο χαμόγελο του ασθενού μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων στα δόντα του.

εμφυτεύματα δοντιών 2η εικόνα
εμφυτεύματα δοντιών 2η εικόνα

Και εδώ θα βρείτε πολλές εικόνες με εμφυτεύματα δοντιών ώστε να δείτε τη βελτίωση πριν και μετά..

εμφυτεύματα δοντιών στη Γλυφάδα
εμφυτεύματα δοντιών στη Γλυφάδα