Λεύκανση των δοντιών

Η λεύκανση των δοντιών είναι μία τεχνική που εφαρμόζεται στα δόντια μας και βελτιώνει το χρώμα των δοντιών. Μετά από την εφαρμογή αυτής της τεχνικής τα δόντια δείχνουν πολύ πιο όμορφα και πολύ πιο υγιή. Το χαμόγελο δείχνει πολύ πιο αστραφτερό και όμορφο.

Γιατί να κάνω λεύκανση δοντιών

Η λεύκανση των δοντιών συμπεριλαμβάνεται στις τεχνικές της αισθητικής οδοντιατρικής. Η ομορφιά είναι το ζητούμενο για πολλούς ανθρώπους αν όχι για όλους. Όλοι θέλουμε ένα αστραφτερό χαμόγελο το οποίο θα μας γέμιζε σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Τα άσπρα δόντια είναι ένδειξη υγείας. Το αστραφτερό χαμόγελο επίσης αυξάνει κατά πολύ τη γοητεία του ανθρώπου. Μπορεί να θέλετ εεπίσης άσπρα σφραγίσματα. Όσο πιο υγιή και όμορφα είναι τα δόντια μας τόσο πιο ανεβασμένη είναι η ψυχολογία μας. Όπως θα μας πούνε και όλοι οι ειδικοί της επικοινωνίας ένα όμορφο και ζεστό χαμόγελο αποτελεί την καλύτερη μέθοδο επικοινωνίας. Όλα αυτά οδηγούν τον κόσμο στη λεύκανση δοντιών. Πολλοί επίσης ψάχνουν για λεύκανση δοντιών στην ΑΘήνα. Πριν διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο καλό θα ήταν να πάρετε μια επιστημονική γνώμη πάνω στη λεύκανση δοντιών.

Λεύκανση των δοντιών
Λεύκανση των δοντιών

Τεχνικές λεύκανσης δοντιών

Η λεύκανση δοντιών γίνεται κατά κύριο λόγο με τρεις τεχνικές. Η πρώτη τεχνική γίνεται στο οδοντιατρείο και χρησιμοποιείται ειδικό τζελ και ειδική λάμπα. Η δεύτερη τεχνική γίνεται στο σπίτι του ασθενούς και χρησιμοποιείται ειδικός νάρθηκας ο οποίος τοποθετείται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η τρίτη τεχνική λεύκανσης δοντιών αποτελεί συνδυασμό των δύο προηγούμενων τεχνικών. Σε κάθε περίπτωση, όπως άλλωστε με όλες τις ιατρικές και αισθητικές εργασίες ο αρμόδιος για να κρίνει τι ενδείκνυται για τη δική σας περίπτωση είναι ο οδοντίατρός σας.

Λεύκανση δοντιών στο οδοντιατρείο

Η πρώτη τεχνική λεύκανσης δοντιών είναι εκείνη που γίνεται στο ιατρείο. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι είναι πολύ γρήγορη αλλά και πολύ ανώδυνη. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι οδοντίατρος είναι συνεχώς παρών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι μηδενίζεται η πιθανότητα λάθος λόγο κακής εφαρμογής της μεθόδου από τον ασθενή. Ενδεικτικός χρόνος διαρκείας της λεύκανσης των δοντιών στο οδοντιατρείο είναι η μία ώρα.

οδοντιατρείο
οδοντιατρείο

Λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Η λεύκανση δοντιών στο σπίτι έχει το πλεονέκτημα ότι δεν είναι τόσο επιθετική όσο η λεύκανση που γίνεται στο οδοντιατρείο. Σε αυτή την τεχνική χρησιμοποιούνται ειδικά μασελάκια τα οποία ονομάζονται νάρθηκες λεύκανσης. Για να κατασκευαστούν αυτά τα μασελάκια ο οδοντίατρος λαμβάνει μέτρα από το στόμα του ασθενούς. Αυτό γίνεται στο πρώτο ραντεβού. Στη συνέχεια αφού κατασκευαστούν τα μασελάκια ακολουθεί ένα δεύτερο ραντεβού στο οποίο ο οδοντίατρος ελέγχει την εφαρμογή του νάρθηκα και δίνει στον ασθενή οδηγίες για τη χρήση για την εφαρμογή του λευκαντικού υλικού. Η διαδικασία της λεύκανσης ολοκληρώνεται σε 5 έως 7 μέρες για την κάθε γνάθο.

Συμβουλές για τη λεύκανση δοντιών

Όπως όλες οι ιατρικές και αισθητικές εργασίες καλό είναι να συζητήσετε αναλυτικά και διεξοδικά το ζήτημα με τον οδοντίατρο σας. Καλό θα είναι να έχετε ακούσει από τον ίδιο τον ιατρό ποιο είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα και τι μπορείτε να περιμένετε από τη διαδικασία αυτή. Ο οδοντίατρος είναι ο μόνος αρμόδιος για να σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο για τη λεύκανση των δοντιών σας

Συμβουλές από τον οδοντίατρο

Όποια μέθοδο λεύκανσης δοντιών και να επιλέξετε είναι σημαντικό που εφαρμόζεται πιστά και κατά γράμμα τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Οτιδήποτε σας προβληματίζει η σας δημιουργεί ανησυχία καλό είναι να το συζητήσετε μαζί του. Άλλωστε όπως γνωρίζουμε δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις αλλά μόνο χαζές απαντήσεις.

Οδοντίατρος Γλυφάδα

Ειδικόετρα εσείς που μένετε στη Γλυφάδα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε το οδοντιατρείο μας στη Γλυφάδα στο εμπορικό κέντρο Πρεμιέρα στον πρώτο όροφο. Βρισκόμαστε στο κέντρο της Γλυφάδας. Κορυφαία επιλογή για όσους ψάχνουν οδοντίατρο στη Γλυφάδα.

Υγιεινή των δοντιών

Μετά από τη λεύκανση των δοντιών σας δεν θα πρέπει να αγνοήσετε την υγιεινή αυτών. Θα πρέπει να συνεχίζετε να βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας και μάλιστα με τη σωστή τεχνική. Εάν δεν γνωρίζετε ποια είναι η σωστή τεχνική βουρτσίσματος δοντιών τότε καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας. Καλό θα είναι επίσης να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθώς και στοματικό διάλυμα. Όσο πιο υγιή είναι τα δόντια σας τόσο πιο αστραφτερό θα είναι το χαμόγελό σας και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διάρκεια που θα το απολαμβάνετε.

Διάρκεια της λεύκανσης δοντιών

Μία ερώτηση που γίνεται συχνά είναι για πόση διάρκεια θα αντέξει το αστραφτερό χαμόγελο και τα όμορφα δόντια που θα έχετε μετά τη λεύκανση των δοντιών σας. Συνήθως για υγιείς ανθρώπους που δεν κάνουν καταχρήσεις τα αποτελέσματα της λεύκανσης δοντιών διαρκούν συνήθως 3 με 4 χρόνια. Το χρονικό αυτό διάστημα μειώνεται εάν έχουμε να κάνουμε με καπνιστές ή με ανθρώπους που πίνουν αρκετούς καφέδες. Πολύ αρνητική επίδραση στο χρόνο διάρκειας της λεύκανσης έχει επίσης το κόκκινο κρασί αλλά και τα αναψυκτικά. Εδώ αξίζει τον κόπο να σημειώσουμε ότι το κιτρίνισμα των δοντιών οφείλεται στη νικοτίνη που υπάρχει στο τσιγάρο. Η νικοτίνη από τη φύση της δεν έχει χρώμα. Η ανάμειξη όμως με το οξυγόνο τη μετατρέπει σε κιτρινωπή ουσία η οποία οφείλεται για το κιτρίνισμα των δοντιών. Βέβαια όλες αυτές οι καταχρήσεις που περιλαμβάνουν το τσιγάρο το αλκοόλ και τα αναψυκτικά καλό είναι να περιοριστούν διότι κάνω γενικότερα κακό στην υγεία σας και όχι μόνο επειδή επιταχύνουν την απώλεια της λεύκανσης δοντιών.

Πότε αντενδείκνυται η λεύκανση δοντιών

Η λεύκανση δοντιών πρέπει να γίνεται σε υγιές στόμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για μία επιτυχημένη λεύκανση δοντιών είναι το στόμα του ασθενούς να μην έχει προβλήματα. Εάν υπάρχουν προβλήματα στο στόμα τότε καλό θα είναι να θεραπευτούν πριν γίνει η λεύκανση των δοντιών. Ο οδοντίατρος είναι ο μόνος αρμόδιος για να κρίνει αν θα έχει επιτυχημένα αποτελέσματα για λεύκανση των δοντιών ή όχι. Επίσης ο οδοντίατρος είναι εκείνος ο οποίος θα σας προτείνει να κάνετε κάποιες εργασίες στα δόντια σας ώστε το αποτέλεσμα της λεύκανσης να αναδείξει περισσότερο το χαμόγελό σας. Τόσο η διάγνωση όσο και η αξιολόγηση των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας και της στοματικής υγείας αποτελούν ενέργειες που θα πρέπει να προηγηθούν της λεύκανσης των δοντιών. Είναι καλό να προηγηθεί μία ολοκληρωμένη οδοντιατρική εξέταση πριν από τη λεύκανση των δοντιών. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να κριθεί απαραίτητη και μία πανοραμική ακτινογραφία. Διότι αυτή η εξέταση έχει τη δυνατότητα να μας δείξει τις περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται σφράγισμα η απονεύρωση.

Γιατί χάνεται το χρώμα των δοντιών;

Το χρώμα των δοντιών χάνεται με την πάροδο του χρόνου και το πρόβλημα διορθώνεται με τη λεύκανση των δοντιών. Είναι πολλοί οι παράγοντες που ευθύνονται για την απώλεια του χρώματος των δοντιών. Οι πιο συνηθισμένα από αυτούς είναι το τσιγάρο, ο καφές, τα αναψυκτικά και το κόκκινο κρασί. Με την πάροδο των ετών και την αύξηση της ηλικίας λεπταίνει η αδαμαντίνη ουσία που αποτελεί την εξωτερική στοιβάδα των δοντιών. Η στιβάδα που βρίσκεται κάτω από αυτήν είναι πιο κιτρινωπή. Επίσης εκτός από το τσιγάρο το οποίο προκαλεί κιτρίνισμα των δοντιών, πολύ αρνητικές επιδράσεις στο χρώμα των δοντιών έχουν και κάποια φάρμακα. Τέτοιου είδους φάρμακα είναι τα αντισταμινικά τα αντιυπερτασικά αλλά και τα φάρμακα χημειοθεραπείας.