Τι είναι τα εμφυτεύματα δοντιών και που συνιστάται η χρήση τους

Σε αυτό το video η κυρία Χατζηπαναγιωτίδου μας εξηγεί τι είναι τα εμφυτεύματα δοντιών και που συνιστάται η χρήση τους.

Τι είναι τα εμφυτεύματα δοντιών

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι βίδες τιτανίου που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση έλλειψης δοντιών. Εάν λοιπόν έχουμε χάσει ένα ή περισσότερα δόντια τότε τοποθετούμε τα εμφυτεύματα δοντιών. Ουσιαστικά τα εμφυτεύματα δοντιών αποκαθιστούν τη ρίζα του χαμένου μας δοντιού.

Ανώδυνη επέμβαση

Η τοποθέτηση γίνεται με τοπική αναισθησία. Μια μικρή τομή πάνω στα ούλα. Η όλη επέμβαση διαρκεί συνήθως 15 λεπτά. Είναι εντελώς ανώδυνη κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Την ίδια μέρα ο ασθενής συνήθως παίρνει ένα παυσίπονο όταν φύγει η αναισθησία. Την επόμενη μέρα οι περισσότεροι ασθενείς δεν νιώθουν καθόλου πόνο.

Προετοιμασία για την εμφύτευση δοντιών

Χρειάζεται να πάρει ο ασθενής αντιβίωση νωρίτερα. Επίσης έχουμε ζητήσει από τον ασθενή μια εξειδικευμένη ακτινογραφία. Δηλαδή μια αξονική της γνάθου όπου βλέπουμε την ποιότητα του κόκκαλου, το ύψος και το πλάτος του κόκκαλου. Με βάση αυτή την ακτινογραφία θα αποφασίσουμε ποια εμφυτεύματα θα τοποθετήσουμε.

Τιτάνιο

Όπως είπαμε τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούνται από τιτάνιο. Το τιτάνιο είναι βιοσυμβατό υλικό . Είναι το υλικό που χρησιμοποιούν για χρόνια στην ιατρική, για παράδειγμα για την τοποθέτηση λαμών στα πόδια οι ορθοπεδικοί. Γίνεται ένα με το κόκκαλο μετά από την παρέλευση περίπου δυόμισι μηνών. Μετά από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων συνήθως περιμένουμε δυόμισι μήνες προκειμένου να τοποθετήσουμε τα δόντια πάνω τους. Αυτό λέγεται μεθύστερη φόρτιση. Μπορεί να γίνει και άμεση φόρτιση εάν μας το επιτρέψει η γνάθος. Δηλαδή αν η γνάθος είναι αρκετά σκληρή τότε μπορεί να τοποθετηθούν τα δόντια και άμεσα. Δηλαδή μετά από μια η δυο μέρες μετά το χειρουργείο.

Εμφυτεύματα δοντιών

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι μια μέθοδο που χρησιμοποιείται πάρα πολλά χρόνια πλέον στην οδοντιατρική. Είναι μια καταξιωμένη μέθοδος. Η τεχνολογία τους έχει βελτιωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να βελτιώνεται. Είναι μια μέθοδος με την οποία έχουμε απαλλαγεί από τις οδοντοστοιχίες. Οι οποίες ήταν μια μέθοδος κινητής αποκατάστασης. Δηλαδή μπαινοβγαίνουν τα δόντια. Ενώ στην περίπτωση των εμφυτευμάτων οι αποκαταστάσεις είναι ακίνητες. Ουσιαστικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι γυρίζουμε το χρόνο πίσω σε έναν ασθενή. Δηλαδή ο ασθενής έχει τα δόντια που είχε όταν ήταν σε νεαρή ηλικία.

Συντηρητική μέθοδος

Επίσης να πούμε ότι είναι μια μέθοδος συντηρητική. Δηλαδή αυτό το δόντι που έχουμε χάσει, αυτό και τοποθετούμε. Δεν χρειάζεται να επέμβουμε σε διπλανά δόντια όπως γίνεται στην περίπτωση των γεφυρών. Και έτσι τα υπόλοιπα δόντια μας παραμένουν άθικτα.

Βελτίωση χαμόγελου με τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Εδώ μπορείτε αν δείτε πολλές περιπτώσεις ασθενών στους οποίους τοποθτήθηκαν εμφυτεύματα δοντιών. Δείτε σε πόσο κακή κατάσταση ήταν το στόμα τους πριν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Και εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες εφυτευμάτων δοντιών πριν και μετά.