Όψεις πορσελάνης για τέλειο χαμόγελο

Πόσες φορές δεν έχετε δει αστέρες του κινηματογράφου ή λαμπερά πρόσωπα στις τηλεοπτικές διαφημίσεις να χαμογελάνε με δόντια πολύ όμορφα συμμετρικά και πάνω από όλα πολύ λευκά; Πρέπει να ξέρετε ότι τις περισσότερες φορές πίσω από τα ωραία και λευκά τα δόντια κρύβονται οι όψεις πορσελάνης. Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν το “βαρύ πυροβολικό” θα λέγαμε της σύγχρονης αισθητικής οδοντιατρικής! Είναι ικανές να κάνουν πραγματικά θαύματα και να μεταμορφώσουν ένα χαμόγελο δίνοντας του λάμψη και ομορφιά. Βέβαια ο οδοντίατρός σας είναι αυτός που θα κρίνει, αφού δει από κοντά και εκτιμήσει την εικόνα των δοντιών σας, αν για να αποκτήσετε το χαμόγελο που επιθυμείτε είναι αρκετή μία απλή λεύκανση των δοντιών ή πρέπει να προτιμηθούν οι όψεις πορσελάνης ή ακόμη και να συνδυαστούν οι δύο αυτές τεχνικές. Γεγονός είναι πάντως, ότι με την εξέλιξη της αισθητικής οδοντιατρικής τα τελευταία χρόνια, οι όψεις πορσελάνης έχουν γίνει περισσότερο προσιτές για τον καθένα και μπορούν να δώσουν λύσεις σε μία σειρά από προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στο στόμα μας και μας εμποδίζουν να χαμογελάσουμε άφοβα! Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει εδώ ο έμπειρος και εξειδικευμένος οδοντίατρος ο οποίος και θα πρέπει να εκτιμήσει σωστά την κατάσταση των δοντιών μας και να μας προτείνει την καλύτερη λύση για την αποκατάστασή τους.

Τι είναι οι όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ λεπτές φλούδες από πορσελάνη. Αυτές οι φλούδες της πορσελάνης θα πάρουν το επιθυμητό σχήμα και χρώμα που θέλουμε και θα συγκολληθούν πάνω στην εξωτερική πλευρά των μπροστινών συνήθως δοντιών. Από ότι καταλαβαίνουμε απαιτείται η συνεργασία του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου με τον οδοντίατρό μας προκειμένου να πάρουν το σχήμα αλλά και το χρώμα που θέλουμε.

Πότε προτείνονται οι όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης μπορούν να δώσουν λύσεις και να αποκαταστήσουν πολλά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στα δόντια του στόματος μας. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που αποτελούν την πιο κατάλληλη λύση. Τα προβλήματα που μπορεί να επιλυθούν με τις όψεις πορσελάνης είναι πολλά:

Όταν υπάρχουν κενά ανάμεσα στα δόντια έτσι ώστε να κλείσουν τα διαστήματα αυτά, σε δόντια αποχρωματισμένα ή με πολλά σφραγίσματα, όταν θέλουμε να αλλάξουμε το σχήμα ενός δοντιού, όταν κάποιο από τα μπροστινά μας δόντια έχει υποστεί κάταγμα ή γιατί πολύ απλά κάποιος από εμάς επιθυμεί ένα μόνιμο, φυσικό λευκό χαμόγελο!

Κάποιες φορές μάλιστα οι όψεις πορσελάνης συνδυάζονται και με την απαραίτητη λεύκανση των δοντιών για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις δοντιών που δεν μπορεί να γίνει λεύκανση δοντιών οπότε εδώ η τοποθέτηση των όψεων πορσελάνης ή των όψεων ρητίνης είναι μονόδρομος. Αυτό βέβαια μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να το εκτιμήσει, αφού βέβαια δει από κοντά την κατάσταση των δοντιών του ασθενούς.

Τα πλεονεκτήματα των όψεων πορσελάνης σε σχέση με των όψεων ρητίνης

Η πορσελάνη είναι ένα κεραμικό υλικό το οποίο έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή από τη σύνθετη ρητίνη. Αυτό σημαίνει ότι οι όψεις πορσελάνης αντέχουν πολύ περισσότερο στα χτυπήματα και στην πιθανή θραύση από τις όψεις της ρητίνης. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνικής των όψεων πορσελάνης σε σχέση με αυτές των όψεων της ρητίνης είναι ότι το χρώμα των όψεων της πορσελάνης δεν αλλάζει και δεν χρωματίζεται από τις χρωστικές που υπάρχουν στις τροφές που καταναλώνουμε σε αντίθεση με αυτές των όψεων της ρητίνης που πολύ εύκολα χρωματίζονται. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και το αισθητικό αποτέλεσμα των όψεων πορσελάνης και το οποίο είναι πολύ ανώτερο σε σχέση με αυτό της ρητίνης, τότε πολύ εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί η μέθοδος των όψεων πορσελάνης είναι τόσο καλύτερη από αυτή των όψεων της ρητίνης. Με απλά λόγια οι όψεις πορσελάνης μπορεί να κοστίζουν περισσότερο, αλλά μας δίνουν αισθητικά ανώτερο αποτέλεσμα και αντέχουν πολύ περισσότερο στο χρόνο σε σχέση με τις όψεις ρητίνης.

Πώς τοποθετούνται οι όψεις πορσελάνης

Η τοποθέτηση των όψεων πορσελάνης είναι μία διαδικασία η οποία δεν είναι καθόλου επίπονη και το τονίζουμε αυτό γιατί ο φόβος για τον οδοντίατρο είναι πολύ συνηθισμένος και πολλές φορές λειτουργεί αποτρεπτικά. Είναι μία διαδικασία που απαιτεί κάποιο χρόνο, καθώς δεν μπορούν να τοποθετηθούν τόσο γρήγορα οπως οι όψεις ρητίνης, αλλά χρειάζονται μερικά ραντεβού στο οδοντιατρείο. Συνήθως τοποθετούνται στα μπροστινά δόντια της άνω γνάθου κι αυτό συμβαίνει γιατί τα δόντια αυτά φαίνονται πολύ περισσότερο όταν μιλάμε ή χαμογελάμε. Κάποιοι βέβαια μπορεί να επιλέξουν να τοποθετήσουν όψεις πορσελάνης και σε περισσότερα δόντια ανάλογα με την έκταση του χαμόγελου ή τις επιθυμίες τους.

Καταρχήν θα πρέπει να ληφθούν από τον οδοντίατρό μας αποτυπώματα της πάνω και κάτω γνάθου καθώς και φωτογραφίες των δοντιών μας. Ο οδοντίατρός μας θα μας ακούσει, αλλά και θα μας καθοδηγήσει εξηγώντας μας πώς μπορεί να πετύχουμε το καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα με βάση την εικόνα που παρουσιάζουν τα δόντια μας, αλλά και την εμπειρία του για το πώς αυτά μπορεί να μεταμορφωθούν και να αποκτήσουμε το χαμόγελο που τόσο επιθυμούμε. Στη συνέχεια τα αποτυπώματα θα σταλούν στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο με το οποίο συνεργάζεται οδοντίατρος μας και το οποίο θα κατασκευάσει το λεγόμενο διαγνωστικό κέρωμα,το οποίο θα δώσει μία πρώτη γεύση για το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι ο οδοντίατρος μπορεί να δείξει στον ασθενή πώς θα είναι περίπου τα δόντια του με τις όψεις πορσελάνης και αν αυτός συμφωνεί με το αποτέλεσμα τότε σε ένα άλλο ραντεβού θα γίνει η λήψη των τελικών αποτυπωμάτων για να φτιαχτούν πλέον οι πρόχειρες όψεις. Αυτές θα μπουν μέχρι να κατασκευαστούν και να μπουν οι μόνιμες όψεις από πορσελάνη. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι για να μπουν οι όψεις πορσελάνης είναι απαραίτητη μία μικρή αφαίρεση οδοντικής ουσίας. Αυτή είναι πολύ συντηρητική και δεν επηρεάζει καθόλου την υγεία των δοντιών μας σε βάθος χρόνου.

Όταν οι μόνιμες όψεις πορσελάνης είναι έτοιμες γίνεται η τελική πρόβα οπου ο οδοντίατρος θα δει το σχήμα και το χρώμα των όψεων και θα κάνει όσες αλλαγές είναι απαραίτητες. Τότε και μόνο τότε σε ένα επόμενο ραντεβού θα γίνει η συγκόλληση των όψεων στα δόντια και θα μπορείτε να χαρείτε ένα υπέροχο, φυσικό και λευκό χαμόγελο!

Χρήσιμες συμβουλές για να χαρείτε περισσότερο τις όψεις πορσελάνης

Αυτό που απασχολεί πάρα πολλούς οι οποίοι έχουν τοποθετήσει όψεις πορσελάνης είναι αν θα αντέξουν αυτές στο χρόνο και τι πρέπει να κάνουν για να τις κρατήσουν όσο γίνεται περισσότερο.

Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε για να έχουν όσο γίνεται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής οι όψεις πορσελάνης είναι να τις προσέχουμε πάρα πολύ από χτυπήματα. Ιδιαίτερα αν ασχολούμαστε με τον αθλητισμό καλό είναι να χρησιμοποιούμε ένα ειδικό αθλητικό νάρθηκα για την καλύτερη προστασία από θραύση των όψεων πορσελάνης μας.

Η πορσελάνη είναι ένα υλικό το οποίο σε γενικές γραμμές είναι πολύ ανθεκτικό αλλά οι όψεις είναι πολύ λεπτές φλούδες από αυτό το υλικό και ακριβώς για αυτό το λόγο πρέπει να τις προσέχουμε ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντιάτρου μας.

Έτσι μπορούμε να τις χαιρόμαστε για πολλά χρόνια!

Εμπιστευτείτε την οδοντίατρο

Η τεχνική των όψεων πορσελάνης είναι μία πολύ εξειδικευμένη και απαιτητική τεχνική της αισθητικής οδοντιατρικής και για αυτό το λόγο είναι σωστό να απευθυνόμαστε σε κάποιον πολύ έμπειρο και εξειδικευμένο οδοντίατρο, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας!

Η κυρία Τάνια Χατζηπαναγιωτίδου διαθέτει την ανάλογη εξειδίκευση και τη μεγάλη εμπειρία έτσι ώστε να σας βοηθήσει να αποκτήσετε το λαμπερό και εκτυφλωτικά λευκό χαμόγελο που επιθυμείτε! Αξίζει λοιπόν να επισκεφτείτε το σύγχρονο ιατρείο της κ. Τάνιας Χατζηπαναγιωτίδου στη Γλυφάδα προκειμένου να ενημερωθείτε, να λύσετε όλες τις απορίες σας σχετικά με τις όψεις πορσελάνης και να σχεδιάσετε μαζί της το χαμόγελο που τόσο λαχταράτε!