7 Μύθοι για την ορθοδοντική θεραπεία!

Πολλά λέγονται για την ορθοδοντική θεραπεία, τι όμως από αυτά ισχύει τελικά; Εμείς συγκεντρώσαμε τους 7 πιο διαδεδομένους μύθους σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ορθοδοντικών και σας τους παρουσιάζουμε.

7 Μύθοι για την ορθοδοντική θεραπεία!

#1: Οποιοσδήποτε τοποθετεί σιδεράκια ή νάρθηκες είναι ορθοδοντικός.
Λάθος. Ενώ υπάρχουν ορισμένοι γενικοί οδοντίατροι ή και εταιρείες στο διαδίκτυο που προσφέρουν ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς και αόρατους νάρθηκες, μόνο ένας ορθοδοντικός έχει την απαιτούμενη κατάρτιση και εμπειρία για κάτι τέτοιο.

Όταν πρόκειται για τη θεραπεία ενός ορθοδοντικού θέματος, το καλύτερο είναι να επιλέξετε έναν καταρτισμένο και έμπειρο ορθοδοντικό και έτσι να αποφύγετε μια μόνιμη βλάβη στο πρόσωπο ή το χαμόγελό σας.

#2: Οι ορθοδοντικοί είναι πολύ ακριβοί.
Οι ορθοδοντικοί είναι γιατροί εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι σε μια μοναδική ειδικότητα, οπότε προσαρμόζουν προσεκτικά τα θεραπευτικά τους σχέδια ανάλογα με την πολυπλοκότητα της κάθε περίπτωσης.

Από απλές περιπτώσεις που χρειάζονται θεραπεία μόνο για μερικούς μήνες μέχρι και πολύ δύσκολες περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια, τα οφέλη από την ύπαρξη ενός εμπειρογνώμονα είναι πολλά. Οι περισσότεροι ορθοδοντικοί προσφέρουν δωρεάν διάγνωση και ευέλικτα προγράμματα πληρωμών και είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους ασθενείς τους ώστε να τους βοηθήσουν να επιτύχουν ένα όμορφο χαμόγελο. Εμπιστευθείτε το χαμόγελό σας σε έναν ειδικό που θα ισιώσει με ασφάλεια τα δόντια σας και θα παρακολουθεί στενά την πρόοδό σας για να βεβαιωθεί ότι η σύγκλεισή σας είναι η καλύτερη δυνατή.

#3: Οι επισκέψεις στον ορθοδοντικό δεν είναι απαραίτητες.
Η πραγματικότητα είναι ότι η υγεία των ούλων, των δοντιών και των γνάθων σας δεν μπορεί να παρακολουθείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας, εάν δεν επισκέπτεστε ποτέ τον ορθοδοντικό σας. Ακόμα και οι πιο προσεκτικά προγραμματισμένες θεραπείες πρέπει να παρακολουθούνται στενά για να διασφαλιστεί ότι πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο. Τα καλά νέα είναι ότι η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει στους ασθενείς να παρατείνουν τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των ραντεβού σε 8-10 εβδομάδες.

#4: Η ορθοδοντική θεραπεία διαρκεί αρκετά χρόνια.
Η ορθοδοντική θεραπεία απαιτεί προσεκτικές, ελεγχόμενες κινήσεις των δοντιών ώστε να διασφαλιστεί ότι μετακινούνται στις σωστές θέσεις. Από τις απλές περιπτώσεις (που μπορεί να χρειαστούν μόνο μερικούς μήνες θεραπείας) μέχρι και τις πιο πολύπλοκες περιπτώσεις (που μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο), ο ορθοδοντικός σας έχει την κατάρτιση, την εμπειρία και την ικανότητα να σας προσφέρει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

#5: Η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται για καθαρά αισθητικούς λόγους.
Δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα στην ορθοδοντική θεραπεία από αυτά που φαίνονται. Εάν η θεραπεία πραγματοποιείται από έναν ειδικευμένο ορθοδοντικό, οι ασθενείς επωφελούνται περισσότερο αφού εκτός από ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα, βελτιώνονται και βασικές λειτουργίες όπως η μάσηση και η ομιλία.

#6: Οι ορθοδοντικοί προσφέρουν μόνο μεταλλικά σιδεράκια.
Οι ορθοδοντικοί έχουν στο ιστορικό τους χρόνια σπουδών και εκπαίδευσης για τον τρόπο που κινούνται τα δόντια. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς τους.

Αντί να πιέζουν τον ασθενή να χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία που προσφέρουν μεμονωμένες εταιρείες, οι ορθοδοντικοί είναι τεχνίτες με διάφορα εργαλεία στα χέρια τους, από μεταλλικά σιδεράκια μέχρι διαφανείς νάρθηκες και άλλους ορθοδοντικούς μηχανισμούς.

#7: Η ορθοδοντική θεραπεία απευθύνεται μόνο σε παιδιά.
Δεν είναι αλήθεια. Οι ασθενείς όλων των ηλικιών μπορούν να επωφεληθούν από την ορθοδοντική θεραπεία. Η ηλικία δεν είναι παράγοντας που μπορεί να εμποδίσει κάποιον να αποκτήσει ένα υγιές, όμορφο χαμόγελο.

Επειδή όμως οι ενήλικες μπορεί να έχουν περίπλοκα θέματα από προηγούμενες οδοντιατρικές εργασίες ή ασθένειες των ούλων, υπάρχει επιτακτική ανάγκη τη θεραπεία τους να αναλάβει ένας ειδικευμένος ορθοδοντικός που έχει την κατάρτιση και την εμπειρία ώστε να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Πηγή: https://www.mylifemysmile.org/blog/post/7-myths-about-orthodontic-treatment