Οδοντικά εμφυτεύματα, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οδοντικά εμφυτεύματα, όλα όσα πρέπει να ξέρετε. Αφιερώσαμε αυτό το άρθρο στα οδοντικά εμφυτεύματα με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωσή σας πάνω στο θέμα.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η πλέον σύγχρονη, αλλά και η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αποκατάσταση της απώλειας ενός ή περισσοτέρων δοντιών από τη στοματική μας κοιλότητα. Πρόκειται στην ουσία για μία βίδα από τιτάνιο με την οποία ο οδοντίατρος μας μπορεί να αποκαταστήσει τη ρίζα ενός δοντιού που έχει χαθεί οριστικά. Στην περίπτωση δηλαδή που λείπει κάποιο δόντι ο οδοντίατρος θα τοποθετήσει μέσα στη γνάθο αυτή τη βίδα από τιτάνιο, η οποία θα χρησιμεύσει ως ρίζα για να χτιστεί στη συνέχεια πάνω του το καινούργιο δόντι, από κεραμική πορσελάνη. Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι με τα εμφυτεύματα μπορούν να αντικατασταθούν ένα ή και περισσότερα δόντια από την άνω και την κάτω γνάθο του ασθενούς. Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα να αποκατασταθεί η οδοντοστοιχία ακόμη και στην περίπτωση που λείπουν όλα τα δόντια στην άνω και κάτω γνάθο ή να αντικατασταθούν οι παλιές κινητές οδοντοστοιχίες των ηλικιωμένων, τοποθετώντας εμφυτεύματα. Είναι πολύ διαφορετικό να έχει κανείς μία ακίνητη υποκατάσταση μέσα στο στόμα του, στην ουσία να έχει τα δόντια του, από το να έχει μία κινητή υποκατάσταση την οποία πρέπει να βγάζει, να ξεπλένει και να ξαναβάζει!

Είναι δύσκολο να βάλω εμφυτεύματα δοντιών;

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μία πολύ συνηθισμένη και σχετικά απλή διαδικασία, αρκεί να γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων, οδοντίατρο.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τη λύση των εμφυτευμάτων για να αποκαταστήσουν δόντια που έχουν χάσει από τη στοματική τους κοιλότητα. Αυτό που χρειάζεται είναι καταρχήν να συμβουλευτούμε έναν έμπειρο οδοντίατρο και να πάρουμε όλες τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Ο οδοντίατρός μας θα πάρει το πλήρες ιατρικό ιστορικό μας πριν ξεκινήσει τη διαδικασία και θα συνεχίσει κάνοντας μία αξονική στη γνάθο μας έτσι ώστε να πάρει όλες τις πληροφορίες που του είναι απαραίτητες. Στη συνέχεια θα κάνει μία μελέτη έτσι ώστε να ξέρει πού θα τοποθετήσει ακριβώς τα εμφυτεύματα και με ποια κλίση. Τα εμφυτεύματα μπαίνουν πολύ εύκολα με τοπική αναισθησία μέσα σε ένα ραντεβού. Χρειάζονται μόλις 10 με 15 λεπτά για να μπει το κάθε εμφύτευμα. Ο ασθενής δεν πονάει καθόλου και οι περισσότεροι δεν χρειάζεται να πάρουν μετά ούτε καν ένα παυσίπονο. Εδώ σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχει οστό στη γνάθο, για να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα δοντιών, ο οδοντίατρος μας μπορεί να λύσει και αυτό το πρόβλημα τοποθετώντας ένα ειδικό μόσχευμα στην περιοχή.

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι βίδες από τιτάνιο

Πάνω σε αυτά τα εμφυτεύματα, τις βίδες από τιτάνιο, θα τοποθετηθούν στη συνέχεια τα δόντια τα οποία είναι φτιαγμένα από εξαιρετικό κεραμικό υλικό, την πορσελάνη. Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές για τον οδοντίατρο. Η πρώτη επιλογή είναι να τοποθετήσει τα δόντια την ίδια ημέρα με τα εμφυτεύματα και η δεύτερη επιλογή είναι να τοποθετήσει τα δόντια δύο με τρεις μήνες μετά τα εμφυτεύματα. Ο οδοντίατρός μας είναι αυτός που θα επιλέξει ανάλογα με τα δεδομένα του κάθε ασθενούς ποια από τις δύο μεθόδους θα διαλέξει. Εδώ έχουμε δημοσιεύει φωτογραφίες με εμφυτεύματα δοντιών, πριν και μετά.

εμφυτεύματα δοντιών 10η εικόνα
εμφυτεύματα δοντιών 10η εικόνα

Τι πρέπει να προσέξουμε μετά τα εμφυτεύματα δοντιού

Πρέπει καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σπάνια αποτυχαίνει. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας παγκοσμίως που κυμαίνεται μεταξύ 95 και 98%, στην άνω και κάτω γνάθο αντιστοίχως! Με πολύ απλά λόγια περίπτωση να αποτύχει κάποιο εμφύτευμα πρακτικά δεν υπάρχει. Υπάρχει δηλαδή μία μικρή πιθανότητα, όταν μετά από δύο με τρεις μήνες οδοντίατρος μας πάει να τοποθετήσει το δόντι στο εμφύτευμα, να δει ότι αυτό δεν έχει δέσει καλά μέσα στη γνάθο. Δεν χρειάζεται απογοήτευση απλά οδοντίατρός μας θα αφαιρέσει το εμφύτευμα και θα το τοποθετήσει σε διπλανή περιοχή. Θα περιμένουμε ξανά ένα μικρό χρονικό διάστημα και η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά.

Όφελος από την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων

Μετά την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων στην ουσία έχουμε αποκτήσει ένα ή περισσότερα κανονικά δόντια και το στόμα μας δείχνει περισσότερο υγιές όπως όταν είμαστε μικροί. Χρειάζεται όμως να επισκεπτόμαστε κανονικά τον οδοντίατρό μας για να ελέγχει την κατάσταση των δοντιών μας, αλλά και να βουρτσίζουμε πολύ προσεκτικά και όπως πρέπει τα δόντια μας για να τα προστατεύουμε καλύτερα.

Τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων

Τα εμφυτεύματα είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για να αποκαταστήσουμε την απώλεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών με τρόπο που να μοιάζει απόλυτα φυσικό. Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον τρίτο να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στα εμφυτεύματα και τα φυσικά δόντια κι αυτό γιατί τα σύγχρονα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται στα εμφυτεύματα μοιάζουν πάρα πολύ στο σχήμα, στη διαφάνεια και στην όψη με το φυσικό δόντι. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και κάνει το χαμόγελό μας απίστευτα διαφορετικό!

Σύγκριση ανάμεσα σε οδοντικά εμφυτεύματα και γέφυρες δοντιών

Τα προηγούμενα χρόνια είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι επέλεγαν τη χρήση γεφυρών για να αποκαταστήσουν την απώλεια κάποιων δοντιών από το στόμα τους. Για να τοποθετήσει όμως μία γέφυρα στο στόμα του ασθενούς ο οδοντίατρος χρειαζόταν να παρέμβει δραστικά, αφαιρώντας πολύτιμη οδοντική ουσία από τα διπλανά δόντια, με αποτέλεσμα να φθείρονται κι άλλα δόντια από το στόμα του ασθενούς. Αυτό βέβαια είχε ως μακροπρόθεσμη συνέπεια σε λίγα χρόνια, που θα χρειαζόταν μία αντικατάσταση της γέφυρας, ο ασθενής να βρίσκεται μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να χάσει πιθανόν και άλλα δόντια που είχαν πλέον φθαρεί. Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων σε συνδυασμό βέβαια με το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Για να τοποθετήσει ο οδοντίατρός μας τα εμφυτεύματα δεν χρειάζεται να παρέμβει, δηλαδή να τροχίσει διπλανά δόντια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία αυτών των δοντιών στο μέλλον.

Ποιοι μπορούν να τοποθετήσουν εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους ενήλικες. Δεν τοποθετούνται δηλαδή εμφυτεύματα σε άτομα μικρότερα των 18 ετών. Από κει και πέρα όλοι είναι ικανοί να δεχθούν εμφυτεύματα.

Οδοντίατρος για την τοποθέτηση εμφυτετυμάτων

Ο οδοντίατρος θα πάρει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα προχωρήσει στη διαδικασία. Υπάρχουν κάποιες παθήσεις για τις οποίες θα δείξει ιδιαίτερη προσοχή και θα χρειαστεί να κάνει κάποια παραπάνω προεργασία. Υπάρχουν λύσεις για όλα τα ιατρικά θέματα που πιθανόν να αντιμετωπίζει ο ασθενής, έτσι ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Αξίζει λοιπόν πραγματικά κανείς να επιλέξει τη λύση των εμφυτευμάτων κι αυτό γιατί το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα θα τον ανταμείψει στα σίγουρα!

Τάνια Χατζηπαναγιωτίδου για τα εμφυτεύματα δοντιών

“Δόντια τέλεια, σχεδόν σαν τα φυσικά του, όπως είχε όταν ήταν μικρό παιδί”!

Αυτό μας τόνισε η κ. Τάνια Χατζηπαναγιωτίδου, εξειδικευμένη οδοντίατρος με πολύχρονη πείρα στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων, στο άρθρο τςη με θέμα «Τάνια Χατζηπαναγιωτίδου για τα εμφυτεύματα δοντιών«.

Οδοντίατρος στη Γλυφάδα

Αξίζει κανείς να την επισκεφθεί στο σύγχρονο ιατρείο της οδοντιάτρου στη Γλυφάδα, έτσι ώστε να πάρει τις κατάλληλες απαντήσεις σε οποιαδήποτε απορία έχει πάνω στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων!  Είναι πολύ σημαντικό να εμπιστευτεί κανείς τον πλέον εξειδικευμένο και έμπειρο οδοντίατρο στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων, γιατί αυτό εγγυάται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.