Τάνια Χατζηπαναγιωτίδου για τα εμφυτεύματα δοντιών

Η οδοντίατρος Τάνια Χατζηπαναγιωτίδου μιλάει για τα οδοντικά εμφυτεύματα.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα; Γιατί να τα χρησιμοποιήσουμε; Και γιατί να τα προτιμήσουμε  σε σχέση με άλλες θεραπείες;

–  Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μία  βίδα τιτανίου που αποκαθιστά την ρίζα ενός χαμένου δοντιού. Τοποθετείται μέσα στη γνάθο και χρησιμοποιείται σαν βάση  για να αποκαταστήσει ένα ή περισσότερα δόντια, δηλαδή στην περίπτωση που μας λείπει ένα δόντι  βάζουμε ένα εμφύτευμα, στην περίπτωση που μας λείπουν τρία δόντια συνήθως βάζουμε  δύο εμφυτεύματα και μία γέφυρα πάνω σε αυτά τα δύο εμφυτεύματα με τρία δόντια. Είναι η πιο συντηρητική μέθοδος αποκατάστασης του κενού, της απώλειας των δοντιών μας. Την επιλέγω σε σχέση με άλλες τεχνικές, γιατί για ένα δόντι που μου έχει φύγει τοποθετώ ένα καινούργιο δόντι, ουσιαστικά  δεν  ενοχλώ τα διπλανά δόντια για να  μπει μία γέφυρα. Οι  γέφυρες έχουν χρησιμοποιηθεί πάρα πολλά χρόνια στην οδοντιατρική  κι έχουν λύσει και λύνουν  πάρα πολλά προβλήματα, όμως στην περίπτωση μιας γέφυρας θα πρέπει να παρασκευάσω, να τροχίσω τα παρακείμενα δόντια, που μπορεί να ήταν υγιή ή με μικρά σφραγίσματα. Στην περίπτωση αυτή  η μέθοδος μου δεν είναι καθόλου συντηρητική. Οπότε επιλέγω να  χτίσω ένα εμφύτευμα στο κενό μου για να αποκαταστήσω την απώλεια του δοντιού μου κι όχι να πάω σε κάποιες τεχνικές  που παρεμβαίνουν περισσότερο στα δόντια μου. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που δεν  μπορώ να βάλω γέφυρα γιατί  δεν έχω πίσω στήριγμα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο  να βάλουμε εμφυτεύματα, αλλιώς η μοναδική μας λύση θα ήταν μια κινητή υποκατάσταση με μασελάκι  ή οδοντοστοιχία, αν μας λείπουν τα δόντια ολόκληρης της άνω και κάτω γνάθου.

– Άρα γιατί να προτιμήσω μία  υποκατάσταση με εμφυτεύματα σε σχέση με μία οδοντοστοιχία;

– Η οδοντοστοιχία είναι μια κινητή υποκατάσταση, δηλαδή μπαινοβγαίνει. Τη βγάζω, την ξεπλένω, την ξαναβάζω, δεν έχει καμία σχέση με  το να έχω  μια ακίνητη υποκατάσταση  μέσα στο στόμα, δηλαδή να έχω ουσιαστικά τα δόντια μου, όπως όταν ήμουν 14 – 15 χρονών! Ακριβώς το ίδιο πράγμα γίνεται  σε κάποιον άνθρωπο στον οποίο του λείπουν  τα δόντια ή αρκετά δόντια. Στην περίπτωση που ήταν να βάλει ολική οδοντοστοιχία, επειδή του λείπουν όλα τα δόντια στην άνω και κάτω γνάθο, τοποθετώ  στην άνω γνάθο συνήθως έξι εμφυτεύματα και στην κάτω μπορεί και τέσσερα εμφυτεύματα ή μπορεί και τέσσερα πάνω και τέσσερα κάτω ανάλογα με την περίπτωση και κάνω μια  κινητή αποκατάσταση. Έτσι επανέρχεται  το στόμα μου εκεί που ήταν, όταν ήμουν ουσιαστικά 14-15 χρονών.

– Πολύ ωραία. Είναι απαραίτητο να γίνει μελέτη της προσθετικής αποκατάστασης πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων;

–   Ναι, συνήθως γίνεται μια μελέτη προσθετικής αποκατάστασης, για να είναι προσθετικά προβλέψιμη η όλη αποκατάσταση με το εμφύτευμα και να είναι πιο λειτουργική και πιο αισθητική η αποκατάσταση. Παίρνουμε κάποια αποτυπώματα, κάνουμε μια μελέτη νωρίτερα και μ’ αυτόν τον τρόπο  ξέρουμε σε ποιο σημείο ακριβώς και με  ποια κλίση  θέλουμε να τοποθετήσουμε το εμφύτευμα. Τώρα, αν η γνάθος βοηθάει σε κάτι  τέτοιο, δηλαδή το κόκκαλο μας σε εκείνο το σημείο βοηθάει, είναι ακόμη πιο απλό, αλλιώς βρίσκουμε τον κατάλληλο τρόπο να γίνει, ώστε να παραμείνει αισθητικό το αποτέλεσμα, αλλά να μην χρειαστεί και πάρα πολλές παρεμβάσεις με μοσχεύματα κλπ.

–  Μπορούν να βάλουν όλοι εμφυτεύματα; Πως μπορώ να ξέρω αν τα οδοντικά εμφυτεύματα  είναι κατάλληλα για εμένα;

–   Όλοι είναι καλοί υποψήφιοι για τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Αυτό που κάνουμε καταρχήν είναι να πάρουμε ένα ιατρικό ιστορικό όπου ρωτάμε ποια είναι τα φάρμακα που παίρνει κανείς, αν πάσχει από κάποιες γενικές νόσους. Στην περίπτωση που όλα είναι εντάξει, δηλαδή δεν παίρνει κάποια φαρμακευτική αγωγή που να μας απαγορεύει την τοποθέτηση εκείνη την ώρα των εμφυτευμάτων και δεν πάσχει από κάποια άλλη γενική νόσο, οπότε και θα πρέπει τότε να γίνει μια προεργασία για να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα, όλοι οι υπόλοιποι προχωράνε με μια αξονική της γνάθου  που μας δείχνει την ποιότητα του κόκαλου. Βλέπω δηλαδή το ύψος, το πάχος και την ποιότητα του κόκαλου στο σημείο που θέλω να τοποθετήσω το εμφύτευμα και με βάση αυτή την αξονική κάνω τη μελέτη και επιλέγω  ποια εμφυτεύματα θα τοποθετήσω σε ποια σημεία. Άρα με ένα καλό ιατρικό ιστορικό και με μια προεργασία στην περίπτωση που κάποιος παίρνει κάποια φάρμακα που είναι αντίθετα με αυτή την διαδικασία ή  πάσχει από κάποια γενική νόσο, όλα τα άλλα είναι υπόθεση ρουτίνας.

– Μπορείτε να μας πείτε τώρα ποιες φάσεις περιλαμβάνει η θεραπεία με εμφυτεύματα;

–   Καταρχήν όπως είπα βγάζουμε ένα ντετε σκαν, δηλαδή γίνεται μια μελέτη  με βάση την αξονική της γνάθου, βλέπουμε το κόκαλο, επιλέγουμε  ποια εμφυτεύματα θα βάλουμε και γίνεται μια προσθετική μελέτη. Βλέπω δηλαδή σε ποιο σημείο  χρειάζεται να μπουν τα εμφυτεύματα και μετά παίρνουμε συνήθως λίγη αντιβίωση. Δίνουμε λίγη αντιβίωση στον ασθενή κι έρχεται να τοποθετήσουμε με τοπική αναισθησία τα εμφυτεύματα στο στόμα μέσα σε μία ημέρα. Συνήθως ο ασθενής με την παρέλευση  της αναισθησίας δεν χρειάζεται να πάρει ούτε  ντεπόν. Οι πιο ευαίσθητοι  παίρνουν ένα ντεπόν την ίδια ημέρα, αλλά σίγουρα την επόμενη δεν νιώθει κανένας απολύτως τίποτα. Έχουμε κάποιες μικροπληγούλες  μέσα στο στόμα οι οποίες δεν πονάνε. Προσέχω λιγάκι 2-3 ημέρες να μην φάω κάτι σκληρό, αλλά ως εκεί. Είναι δηλαδή τελείως ανώδυνη η διαδικασία και πάρα πολύ γρήγορη. Συνήθως χρειάζεται  ένα τέταρτο,  δέκα λεπτά με ένα τέταρτο, για την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος στην γνάθο.

– Υπάρχει περίπτωση να μην δεχτεί ο οργανισμός  τα εμφυτεύματα;

Τι γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση και επίσης  τι ποσοστό επιτυχίας έχει η τοποθέτηση εμφυτευμάτων; Έχουμε επίσης παρενέργειες; Δηλαδή θέλω να πω τι πρέπει να προσέξουμε, τι μπορεί να πάει στραβά;

 

–   Τα ποσοστά επιτυχίας εμφυτευμάτων είναι παγκοσμίως 98% στην κάτω  γνάθο και 95% στην άνω γνάθο. Είναι δηλαδή πάρα πολύ υψηλά τα ποσοστά  επιτυχίας. Περίπτωση να αποτύχει κάποιο εμφύτευμα υπάρχει.  Μπορεί να τοποθετήσω δηλαδή ένα εμφύτευμα και μετά από μία εβδομάδα ή λίγες ημέρες να δω ότι υπάρχει εκεί κάποια φλεγμονή ή κάποιο πρήξιμο. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να σημαίνει ότι έχει αποτύχει ένα εμφύτευμα ή μπορεί να συμβεί να κάνω  μεθύστερη φόρτιση,  δηλαδή να βάλω το εμφύτευμα και να τοποθετήσω το δόντι  δυόμισι με τρεις μήνες μετά και τότε να  δω  ότι το  εμφύτευμα δεν έχει δέσει  καλά μέσα στην γνάθο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, που είναι εξαιρετικά μικρά τα ποσοστά  για να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν παθαίνει κάτι κάποιος, απλά αφαιρώ το εμφύτευμα καθαρίζω την περιοχή και είτε τοποθετώ σε διπλανή περιοχή  εμφύτευμα, είτε περιμένω  έναν με ενάμιση  μήνα  και τοποθετώ πάλι στο ίδιο σημείο ένα καινούργιο εμφύτευμα.  Δηλαδή δεν παθαίνει κάτι κάποιος, απλά πάει λίγο πιο πίσω η αποκατάσταση.

– Πόσο καιρό μπορώ να περιμένω  μέχρι να βάλω τα νέα δόντια και τι θα έχω μέχρι τότε;

–  Υπάρχουν δύο τρόποι τοποθέτησης των δοντιών. Ο ένας είναι η άμεση φόρτιση, δηλαδή άμεσα κάνω σήμερα το χειρουργείο και σήμερα ή αύριο τοποθετώ τα δόντια και υπάρχει και η μεθύστερη φόρτιση, δηλαδή τοποθετώ σήμερα τα εμφυτεύματα και τα δόντια τα βάζω μετά από δυόμισι με τρεις μήνες.  Ανάλογα με την περίπτωση του ασθενή επιλέγεται η μία ή η άλλη μέθοδος. Όταν μπαίνει πολύ σφιχτά μέσα στην γνάθο ένα εμφύτευμα, έχω την δυνατότητα να τοποθετήσω τα δόντια την ίδια μέρα, να κάνω δηλαδή άμεση φόρτιση. Βέβαια τα ποσοστά επιτυχίας είναι λίγο μικρότερα σ’ αυτή την περίπτωση, οπότε αν κάποιος δεν βιάζεται  για κάποιους επαγγελματικούς λόγους ή οτιδήποτε άλλο και δεν υπάρχει άμεσο αισθητικό ζήτημα, συνήθως επιλέγουμε να βάλουμε  τα  δόντια μετά από ένα χρονικό διάστημα κι όχι την ίδια ημέρα, γιατί τα ποσοστά επιτυχίας είναι λίγο μικρότερα.

– Θα καταλάβουν οι άλλοι ότι έχω εμφυτεύματα;

–  Όχι, αυτός είναι άλλωστε ο στόχος και το στοίχημα: να μην καταλαβαίνει κάποιος ότι έχουμε κάνει την οποιαδήποτε  αποκατάσταση στο στόμα, είτε με εμφυτεύματα, είτε με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία. Τα σύγχρονα υλικά προσομοιάζουν πάρα πολύ με τα φυσικά μας δόντια στο σχήμα, στις διαφάνειες, σε όλα. Ο τρόπος εξάλλου με τον οποίο τοποθετούνται τα εμφυτεύματα, τα ούλα, η επούλωση των ούλων γύρω από τα εμφυτεύματα, όλα αυτά  παίζουν τεράστιο ρόλο στο να έχουμε τελικά ένα πάρα πολύ φυσικό αποτέλεσμα. Σε καμία περίπτωση δηλαδή  δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι έχουμε κάτι ξένο μέσα στο στόμα μας και μάλιστα η συμπεριφορά ενός εμφυτεύματος είναι σαν ένα φυσικό δόντι, δεδομένου ότι είναι μια ακίνητη αποκατάσταση, δεν μπαινοβγαίνει μέσα στο στόμα, καθώς είναι μόνιμα κολλημένο. Τα βουρτσίζω, όπως βουρτσίζω  τα φυσικά μου δόντια, τρώω ό,τι τρώω με τα φυσικά μου δόντια. Δεν κάνω κάτι διαφορετικό από ό,τι θα έκανα αν είχα τα φυσικά μου δόντια και με δεδομένη την ποιότητα και την υφή των σύγχρονων υλικών που χρησιμοποιούν οι οδοντοτεχνίτες για τις  πορσελάνες, έχουμε ένα πάρα πολύ φυσικό αποτέλεσμα.

– Ουσιαστικά τα εμφυτεύματα είναι το ίδιο δυνατά στην διαδικασία  της μάσησης;

–  Ναι, είναι το ίδιο δυνατά όπως τα φυσικά δόντια, θέλουν όπως και τα φυσικά δόντια τον ίδιο τρόπο βουρτσίσματος, δηλαδή πρέπει να τα προσέχω όπως προσέχω και τα φυσικά μου δόντια. Αυτό μόνο που έχω να προσέξω μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, είναι να μάθω να βουρτσίζω αποτελεσματικά  τα δόντια μου και τα εμφυτεύματα, δηλαδή τα δόντια πάνω στα εμφυτεύματα. Μάλιστα όσον αφορά τον τρόπο βουρτσίσματος, επιμένω πάρα πολύ και τον μαθαίνουμε εδώ στο ιατρείο.   Προτείνω μάλιστα κάποιες συγκεκριμένες οδοντόβουρτσες που μου αρέσουν και έρχεται ο ασθενής  και κάνουμε μάθημα για το πώς από εκεί και πέρα πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του. Είναι κάτι πάρα πολύ εύκολο, αλλά δεν μας το έχει διδάξει κανείς. Δεν έχουμε γεννηθεί γνωρίζοντας πώς πρέπει να βουρτσίσουμε. Φεύγοντας από εδώ κάποιος ασθενής μετά την αποκατάσταση με τα εμφυτεύματα, θα μάθει και πώς πρέπει να βουρτσίζει, δηλαδή θα πάρει ένα μάστερ βουρτσίσματος, έτσι το λέω, ώστε να μην έχει ποτέ ξανά  πρόβλημα είτε με τα δόντια του, είτε με τα εμφυτεύματά του.

– Πόσα  χρόνια είναι η διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων;

–  Τα εμφυτεύματα διαρκούν πάρα πολλά χρόνια, δεν είμαστε σε θέση ακόμη επιστημονικά να πούμε  πόσα  χρόνια μπορεί  να διαρκέσει ένα εμφύτευμα. Υπάρχει βέβαια η γήρανση των ιστών, δηλαδή, αν κάποιος τοποθετήσει ένα εμφύτευμα στα 20 του, δεν ξέρουμε στα 80 με 90 του, αν   αυτό το εμφύτευμα θα παραμείνει μέσα στο στόμα. Υπάρχει η γήρανση των ιστών και η απορρόφηση οστού. Είναι αποδεδειγμένο αυτό και από εκεί και πέρα παίζει τεράστιο ρόλο το πως θα περιποιηθώ τα δόντια μου. Το αν σφίγγω τα δόντια μου, δηλαδή ο βρυγμός, παίζει επίσης τεράστιο ρόλο, καθώς τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ κόσμος  αναπτύσσει βρυγμό, δηλαδή  σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών το βράδυ στον ύπνο. Όλα αυτά  πρέπει να ληφθούν υπόψη και να υπάρχει συγκεκριμένη πρόληψη. Έβαλε κάποιος εμφυτεύματα; Πρέπει να μάθει πώς να βουρτσίζει, να έρχεται ανά εξάμηνο να κάνει έναν έλεγχο έστω. Μπορεί να μην χρειάζεται απολύτως τίποτα, αλλά πρέπει να έρθει να βγάλουμε μια ακτινογραφία, να δούμε πώς βουρτσίζει, να δούμε αν υπάρχει κάποια φλεγμονή στο στόμα του και στην περίπτωση που υπάρχει βρυγμός να φορέσει ένα μασελάκι το βράδυ στον ύπνο του για να αποφύγουμε τις  παρενέργειες στα δόντια μας και στα εμφυτεύματα και όλα τα άλλα θα πάνε καλά.

–  Εάν κάποιος έχει  χάσει τα δόντια του από περιοδοντίτιδα μπορεί να τα αντικαταστήσει με εμφυτεύματα δοντιών;

–  Ναι, γίνεται. Όταν  χάνω τα δόντια από περιοδοντίτιδα  έχω χάσει κόκαλο που στηρίζει το δόντι μου, άρα σίγουρα σε εκείνο το σημείο το κόκαλο της γνάθου θα βρίσκεται λίγο πιο ψηλά. Συνήθως βρίσκουμε κόκαλο λίγο πιο ψηλά για να τοποθετήσουμε το εμφύτευμα, αλλά ειδικά αν είναι στην αισθητική ζώνη, μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε  κάποια προεργασία  με μόσχευμα για να είναι πιο αισθητική η τελική αποκατάσταση. Πάντως γίνεται και είναι πολύ συνηθισμένη διαδικασία τα δόντια που έχουν χαθεί από περιοδοντίτιδα να αποκαθίστανται με εμφυτεύματα.

– Σε άλλη περίπτωση απώλειας δοντιού είναι καλύτερο να  βάλω συμβατική γέφυρα ή να βάλω ένα εμφύτευμα;

–  Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι το να τοποθετήσω ένα εμφύτευμα  στο σημείο που μου λείπει ένα δόντι είναι η πιο συντηρητική αποκατάσταση, δηλαδή μου έφυγε ένα δόντι βάζω  ένα δόντι, δεν ασχολούμαι με τα διπλανά δόντια,  με τα παρακείμενα δόντια, το μπρος και το πίσω. Στην περίπτωση της γέφυρας θα πρέπει  να τροχίσω το μπρος και το πίσω δόντι, δηλαδή να αφαιρέσω οδοντική ουσία γύρω γύρω και από πάνω, ώστε να μπει τελικά η γέφυρα πορσελάνης και να αποκαταστήσει το κενό ανάμεσα στα δόντια. Βέβαια οι γέφυρες έχουν λειτουργήσει πάρα πολλά  χρόνια στην οδοντιατρική και μάλιστα οι καινούριες γέφυρες με τους τρόπους που τις φτιάχνουμε και τα καινούργια συστήματα που χρησιμοποιούν οι οδοντοτεχνίτες, είναι και πάρα πολύ αισθητικές και πάρα πολύ ανθεκτικές. Προστατεύουν απόλυτα τα δόντια και είναι πάρα πολύ φιλικές με τους ιστούς, όμως δεν παύει να έχω επέμβει στα δόντια μου. Η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος δεν επεμβαίνει στα δόντια, καθώς στο κενό τοποθετώ  ένα εμφύτευμα και το αποκαθιστώ με μόνιμο τρόπο.

– Όταν μια γυναίκα βρίσκεται  στην εμμηνόπαυση, είναι το κόκαλο ικανό να δεχτεί εμφυτεύματα;

– Όλα αυτά ελέγχονται ακτινογραφικά. Συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα από την  εμμηνόπαυση. Με συγκεκριμένες τεχνικές  μπορώ να τοποθετήσω εμφυτεύματα ακόμη και σε ένα κόκαλο που έχει ένα μικρό πρόβλημα. Εκεί που υπάρχει ζήτημα είναι στα  φάρμακα που μπορεί να πάρει μια γυναίκα  κατά την εμμηνόπαυση. Υπάρχει μια συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων που μας απαγορεύει να τοποθετήσουμε άμεσα εμφυτεύματα και σε αυτή την περίπτωση κάνουμε μια συνεννόηση με τον  γιατρό της. Ίσως μπορεί να σταματήσει τα φάρμακα,  φάρμακα  κατά της οστεοπόρωσής της, για μικρό χρονικό διάστημα ή να μετρήσουμε το χρονικό διάστημα που έχει πάρει την τελευταία δόση των φαρμάκων και να περιμένουμε συνήθως 3 μήνες να βάλουμε τα εμφυτεύματα.  Μετά από 3 μήνες μπορεί να πάρει ξανά την θεραπεία της. Οπότε μόνο τα φάρμακα της οστεοπόρωσης είναι αυτά που πρέπει να προσέξουμε στην περίπτωση   εμμηνόπαυσης κι αυτό γιατί μπορεί να δημιουργήσουν κάποια παρενέργεια εκεί.

– Σε περίπτωση που κάποιος είναι καπνιστής  και καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα  υπάρχει πρόβλημα για τα εμφυτεύματα;

–   Γνωρίζουμε όλοι ότι το τσιγάρο βλάπτει τα δόντια και τους οδοντικούς ιστούς, δηλαδή θα ήταν ευχής έργο κάποιος να σταματούσε το κάπνισμα. Όμως γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο για κάποιον να το πάρει απόφαση. Δεν είναι αποτρεπτικό λοιπόν το να καπνίζει κάποιος, παρόλο που θα προτιμούσαμε να μην το κάνει, άλλα αφού καπνίζει, τοποθετούμε εμφυτεύματα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Οι έλεγχοι άλλωστε είναι συχνοί, δηλαδή μια φορά  το εξάμηνο πρέπει να έρχεται κάποιος να ελέγχει τα εμφυτεύματα του  και να μάθει να βουρτσίζει πάρα πολύ καλά τα δόντια του. Επομένως δεν αλλάζουμε  τον τρόπο αντιμετώπισης για κάποιον που καπνίζει, όπως είπατε 20 τσιγάρα, με κάποιον που δεν καπνίζει. Είναι ο ίδιος τρόπος αντιμετώπισης.

– Υπάρχουν κάποια νοσήματα που δεν επιτρέπουν την χρήση οδοντικών  εμφυτευμάτων;

– Όπως είπα πριν, στην περίπτωση που έχουμε οστεοπόρωση και παίρνουμε κάποια φάρμακα  πρέπει να γίνει ένας έλεγχος, πότε ξεκινησε, πόσο καιρό παίρνει  μια γυναίκα αυτά τα φάρμακα και πότε πήρε την τελευταία δόση. Συνήθως πολλές φορές τα φάρμακα αυτά τα παίρνουμε σε ένεση μία φορά το εξάμηνο. Αν είναι χαπάκια, να ξέρουμε πόσο καιρό παίρνει η γυναίκα αυτά τα χαπάκια για να μπορέσει να σταματήσει για ένα χρονικό διάστημα την θεραπεία ή αν έχει πάρει, αν έχει κάνει την ένεση, να έχει περάσει ένα τρίμηνο συνήθως, ανάλογα βέβαια και με τον χρόνο που τα παίρνει. Αφού τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα μπορεί μετά να συνεχίσει πάλι την θεραπεία της.

Από την άλλη υπάρχει ο διαβήτης όπου εκεί πρέπει να υπάρξει μια μελέτη, δηλαδή  πρέπει να κοιτάξουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.  Αν είναι πάρα πολύ ψηλά εκεί υπάρχει μια σχετική αντένδειξη, γιατί το υψηλό σάκχαρο επηρεάζει  πάρα πολύ τους οδοντικούς ιστούς, το κόκαλο και κατ’ επέκταση και τα εμφυτεύματα. Οπότε εκεί θα πρέπει να γίνει μια μελέτη, να ρυθμιστεί το σάκχαρο και μετά να τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα. Τώρα φάρμακα που μπορεί να παίρνει κάποιος, όπως αντιπηκτικά, για κάποιες παθήσεις κι εκεί γίνεται μια μικρή προεργασία  σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ζήτημα, δηλαδή μετά από μια μικρή αλλαγή της θεραπείας μέσα σε 2 με 3 ημέρες μπορούμε να βάλουμε  εμφυτεύματα.

– Υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας για τα εμφυτεύματα; Μήπως κάποιος ας πούμε είναι πολύ μεγάλος για να βάλει εμφυτεύματα;

–  Όχι, όριο ηλικίας προς τα πάνω δεν υπάρχει. Προς τα κάτω υπάρχει, αφού για να βάλουμε εμφυτεύματα πρέπει κανείς να είναι πάνω από 18 ετών. Προς τα πάνω δεν υπάρχει, καθώς δεν υπάρχει καμία αντένδειξη  για να βάλω εμφυτεύματα σε μεγάλη ηλικία. Ίσα ίσα σε μεγαλύτερες ηλικίες, που συνήθως υπάρχουν περισσότερες απώλειες δοντιών, είναι οι περισσότεροι ασθενείς μας. Οπότε δεν υπάρχει καμία αντένδειξη εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας κι εφόσον βέβαια η υγεία του ασθενούς μας είναι καλή, προχωράμε κανονικά στην  αποκατάσταση.

– Κλείνοντας, θα θέλαμε να ρωτήσουμε  ποιες είναι οι προϋποθέσεις

 για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, αν υπάρχουν γενικά κάποιες  προϋποθέσεις;

 

Προϋπόθεση είναι να υπάρχει το αντίστοιχο κόκαλο, αλλά ακόμη και να μην υπάρχει το αντίστοιχο κόκαλο εκεί που θέλω να βάλω το εμφύτευμα  το δημιουργώ.  Πώς το δημιουργώ; Το δημιουργώ με  μοσχεύματα  που τοποθετώ στην περιοχή. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένω ένα χρονικό διάστημα να δέσει το μόσχευμα στην περίπτωση που δεν έχω αρκετό κόκαλο και να τοποθετήσω μετά εμφύτευμα, αλλά μπορεί η απώλεια του κόκαλου να είναι  μικρή και να μπορώ να τοποθετήσω εμφύτευμα και μόσχευμα μαζί.

Όλα τα άλλα με τα θέματα γενικής υγείας τα ελέγχουμε και τα φέρνουμε  εκεί που θέλουμε, ώστε να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει κάποιος άλλος περιορισμός.   Γίνεται η συγκεκριμένη μελέτη στην αρχή με ακτινογραφίες, με αρχικά αποτυπώματα και προχωρώ στην αποκατάσταση με τα εμφυτεύματα που είναι μια πάρα πολύ εύκολη λύση, πλήρως ανώδυνη, πολύ γρήγορη και η οποία πραγματικά επαναφέρει, φέρνει   τον χρόνο πίσω, δηλαδή γυρίζω   σε ηλικίες 14 – 15 χρονών. Το λέω πολύ συχνά στους ασθενείς μου ότι υπάρχουν άνθρωποι που φοράνε οδοντοστοιχίες για χρόνια και  αποφασίζουν κάποια στιγμή να τις πετάξουν και να βάλουν εμφυτεύματα.  Εκεί πια γυρίζουν στα 14 – 15 τους χρόνια και δεν μπορούν να πιστέψουν ότι πλέον δεν χρειάζεται να μπαινοβγαίνει κάτι μέσα στο στόμα, ότι έχω τα δόντια μου, όπως τα είχα όταν ήμουν μικρός!

 

Μία τελευταία ερώτηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, πετώντας  τις οδοντοστοιχίες και βάζοντας εμφυτεύματα, ουσιαστικά θα είναι και πιο ωραία τα δόντια, δηλαδή και το χαμόγελο, αν καταλαβαίνω καλά.

 

–  Δεν το συζητώ! Η αισθητική είναι πλέον άψογη με τα καινούργια υλικά που χρησιμοποιούν οι οδοντοτεχνίτες στα οδοντικά εμφυτεύματα και με την σωστή τοποθέτηση τους από εμάς στις σωστές θέσεις. Η αποκατάσταση είναι πάρα πολύ φυσική,  είναι ακίνδυνη,  δεν κουνιέται  κάτι, τρώω και πίνω ό,τι θέλω, αρκεί να βουρτσίζω σωστά και να κάνω τον έλεγχο που χρειάζεται μια φορά το εξάμηνο.

 

– Πολύ ωραία, κ. Χατζηπαναγιωτίδου, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ!

Εικόνες με εμφυτεύματα δοντιών

Εδώ δείχνουμε μια εικόνα με εμφυτεύματα δοντιών. Δείτε τη βελτίωση στο χαμόγελο του ασθενούς:

εμφυτεύματα δοντιών 4η εικόνα
εμφυτεύματα δοντιών 4η εικόνα

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε περισσότερες εικόνες με εμφυτεύματα δοντιών, πριν και μετά τη θεραπεία.