Η οδοντίατρος κυρία Τάνια Χατζηπαναγιωτίδου μας ενημερώνει για τις εξελίξεις των εμφυτευμάτων. Νέα μέθοδος τοποθέτησης εμφυτευμάτων.
Τι είναι τα εμφυτεύματα δοντιών
Τα εμφυτεύματα στην οδοντιατρική είναι βίδες τιτανίου που αντικαθιστούν την ρίζα του χαμένου δοντιού. Όταν έχω μια απώλεια δοντιού, ενός, δύο, τριών δοντιών τοποθετώ στο σημείο που μου λείπει το δόντι μία ρίζα τιτανίου, ένα εμφύτευμα. Και αυτό αντικαθιστά την ρίζα του. Το εμφύτευμα αποτελείται καταρχήν από τιτάνιο. Το τιτάνιο είναι βιοσυμβατό υλικό. Είναι το υλικό που χρησιμοποιούν οι ορθοπεδικοί τόσα χρόνια για τις αποκαταστάσεις στο γόνατο και στον ισχίο. Υλικό το οποίο γίνεται ένα με το δικό μου κόκαλο, γίνεται οστεοενσωμάτωση. Η βίδα αυτή τιτανίου που τοποθετείται μέσα στο κόκαλο της γνάθου είναι εσωτερικά κούφια και έχει σπείρες. Μέσα σε αυτή την τρύπα αυτής της βίδας, βιδώνεται αργότερα ένας άξονας που ποια φαίνεται μέσα στο στόμα και εκεί πάνω στέκεται μία θήκη πορσελάνης ή μία γέφυρα πορσελάνης αν μου λείπουν περισσότερα δόντια. Αυτά είναι τα εμφυτεύματα δοντιών.
Εξελίξεις στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων
Υπάρχουν εξελίξεις στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Καταρχήν να πω ότι είναι γνωστό για κάποιους επίσης οι οποίοι έχουν ασχοληθεί λιγάκι με το θέμα ότι όποτε κάποιος ασθενής χρειάζεται να βάλει εμφυτεύματα ζητάμε εμείς οι οδοντίατροι να βγάλει ο ασθενής μία αξονική της γνάθου. Την αξονική της γνάθου την χρειαζόμαστε για να δούμε πόσο κόκαλο έχω στο σημείο που πρόκειται να βάλω να τοποθετήσω το εμφύτευμα. Αυτό το κόκαλο μπορεί να είναι μικρό σε πάχος η σε ύψος. Επίσης μπορεί η ποιότητα του να μην είναι τόσο καλή, να είναι οστεοπορωτικό παραδείγματος χάρη.
Δυσκολία στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων
Υπήρχαν λοιπόν περιπτώσεις και υπάρχουν και σήμερα περιπτώσεις τις οποίες το κόκαλο της γνάθου δεν ήταν αρκετό για να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα. Το εμφύτευμα έχει ένα συγκεκριμένο πλάτος και ένα συγκεκριμένο ύψος. Ξεκινάει από κάποια χιλιοστά για να καταλήξει σε κάποια άλλα χιλιοστά σε ύψος και σε πλάτος. Όμως υπάρχει ένα ελάχιστο πλάτος και ένα ελάχιστο ύψος που μπορώ να πω ότι ναι σε αυτή την γνάθο μπορώ να τοποθετήσω ένα εμφύτευμα. Ότι το κόκαλο μου είναι ικανό να δεχτεί έστω και το πιο μικρό από τα εμφυτεύματα.
Υπήρχαν λοιπόν περιπτώσεις τις οποίες η γνάθος δεν μπορούσε να δεχτεί εμφύτευμα ήταν πολύ κοντό το κόκαλο ή πολύ λεπτό το κόκαλο. Και έτσι χρειαζόταν να καταφύγουμε στην τεχνική του μοσχεύματος. Δηλαδή να μοσχεύσουμε την γνάθο να ξεκινήσουμε από μια άλλη τεχνική. Να βάλουμε κόκαλο είτε σε συνδυασμό κόκαλο από κάποια άλλη περιοχή του στόματος μαζί με ξένο κόκαλο να το τοποθετήσουμε τοπικά. Να περιμένουμε 4 με 5 μήνες και μετά αφού δημιουργηθεί το καινούργιο κόκαλο να τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα.
Τοποθέτηση εμφυτευμάτων με καινούργια τρυπανάκια
Με την καινούργια τεχνική έχουν βγει κάποια καινούργια τρυπανάκια στα οποία πρέπει κάποιος να κάνει μια εξειδίκευση για να τα χρησιμοποιήσει. Αυτά λοιπόν τα τρυπανάκια, το χρησιμοποιούμε για κάνουμε το τρυπανισμό την τρύπα που χρειάζεται για να τοποθετηθεί το εμφύτευμα στο οστό της γνάθου. Αυτά τα τρυπανάκια είναι ειδικά και με το ίδιο το κόκαλο, το ίδιο το κόκαλο της γνάθου πλαταίνω την επιφάνεια, την φαρδαίνω και την υψώνω και ακόμη την συμπυκνώνω σε περίπτωση που το κόκαλο είναι παραδείγματος χάρη όπως είπαμε οστεοπορωτικό.
Διαφορά με τα προηγούμενα τρυπανάκια
Η διαφορά με τα προηγούμενα τρυπανάκια που χρησιμοποιούσαμε είναι ότι αυτά τα τρυπανάκια δεν έχουν την φορά δεν τρυπανίζουν την φορά των δεικτών του ρολογιού αλλά με την ανάποδη φορά. Έτσι το κόκαλο της γνάθου αντί να βγαίνει προς τα έξω να το πω απλά μπαίνει προς τα μέσα και προς το πλάι και προς τα μέσα. Και έτσι το κόκαλο της γνάθου, με το δικό μου το κόκαλο χωρίς ξένο, χωρίς να χρησιμοποιήσω ξένο κόκαλο φαρδαίνει ή υψώνεται. Και έτσι μπορώ να τοποθετήσω ένα εμφύτευμα ικανού ύψους και ικανού πλάτους.
Προβλήματα τοποθέτησης εμφυτευμάτων στην πάνω γνάθο
Πολλές φορές πρόβλημα είχαμε στην πάνω γνάθο. Γιατί στην πάνω γνάθο έχουμε τον περιορισμό του ιγμορείου που έρχεται ως εδώ. Του ιγμορείου κατεβαίνει σχετικά χαμηλά και πολλές φορές βλέπουμε σε ακτινογραφίες σε λήψεις πίσω δοντιών της πάνω γνάθου ότι λόγω το γεγονότος ότι το ιγμόρειο το κατεβαίνει αρκετά χαμηλά δεν έχω το αντίστοιχο κόκαλο για να βάλω εμφύτευμα στην πίσω περιοχή. Και εκεί πολλές φορές, ακούγαμε αυτό που λέμε πρέπει να κάνω ανύψωση ιγμορείου. Δηλαδή να κάνω ένα χειρουργείο που θα προηγηθεί στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, όπου θα μπω στο ιγμόρειο να σηκώσω το έδαφος του, να τοποθετήσω μόσχευμα στην κάτω του την περιοχή να περιμένω 5 μήνες και μετά να μπορώ να τοποθετήσω εμφυτεύματα.
Βελτιωμένη τεχνική τοποθέτησης εμφυτευμάτων
Τώρα σε πάρα πολλές περιπτώσεις ακόμη και για κόκαλο φτάνουμε σε κόκαλο 2-3 χιλιοστών κάτω από έδαφος του ιγμορείου μπορούμε να τοποθετήσουμε εμφύτευμα. Δηλαδή μπορεί να αποφύγω όλη αυτή την διαδικασία της τοποθέτησης μοσχεύματος που πρέπει να προηγηθεί. Η οποία είναι και χρονοβόρα και κοστοβόρα και ταλαιπωρία εννοείται ότι είναι μεγαλύτερη. Και πρέπει να πω ότι υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες δεν είχαμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα το οποίο θα περίμενε κανείς χρησιμοποιώντας ξένο μόσχευμα. Οπότε με αυτή την τεχνική αποφεύγω όλη αυτή την διαδικασία και προχωρώ. Μας λύνει πραγματικά τα χέρια δηλαδή.
Αυτή την τεχνική χρησιμοποιείται τα τελευταία στην Ελλάδα τα τελευταία 3 με 4 χρόνια. Έχει βγει περίπου 10 χρόνια τώρα όπου έχουν γίνει όλες αυτές τις δοκιμές που πρέπει να γίνουν. Και τα τελευταία 3 με 4 χρόνια χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα. Αυτά λοιπόν τα χρόνια που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα πραγματικά πρέπει να πω ότι εδώ σε εμάς στο ιατρείο μας έχει λύσει τα χέρια. Δηλαδή σε περιστατικά στα οποία λέγαμε ότι δεν μπορείς να βάλεις τα εμφυτεύματα πρέπει να προχωρήσεις πρώτα στην τοποθέτηση των μοσχευμάτων. Μου λύνει τα χέρια και προχωράω κατευθείαν στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Και όλη η διαδικασία γίνεται πανεύκολη για τον ασθενή.
Μήπως η νέα θεραπεία πονάει περισσότερο ή μήπως αυξάνει το χρόνο θεραπείας;
Καταρχήν να πούμε τίποτα δεν πονάει. Πριν κάνουμε το οτιδήποτε αναισθητοποιείται πλήρως η περιοχή. Πρώτα βάζουμε τζελάκι για να μουδιάσουν τα ούλα. Και στην συνέχεια βάζουμε το αναισθητικό ώστε ο ασθενής να μην νιώσει ούτε καν την βελόνα του αναισθητικού. Πρέπει να πω επίσης για τον πόνο γενικότερα των εμφυτευμάτων. Διότι οι ασθενείς μου έχουν ακούσει διάφορα και είναι οι περισσότεροι φοβισμένοι να πω ότι όποιος πόνος μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Γιατί κατά την διάρκεια είσαι αναισθητοποιημένος δεν νιώθεις απολύτως τίποτα.
Όταν φύγει η αναισθησία μετά από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σε μια ολόκληρη γνάθο παραδείγματος χάρη θα πάρω ένα παυσίπονο ή ένα αντιφλεγμονώδες και μετά από 5-6 ώρες δεν θα νιώθω πια πόνο. Την επόμενη δε ημέρα δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει πονέσει. Την επόμενη ημέρα δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει πονέσει. Το λέω κατηγορηματικά γιατί συμβαίνει σε όλα τα περιστατικά. Πολλοί μάλιστα δεν παίρνουν καθόλου παυσίπονο ούτε την ίδια ημέρα στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Εν πάση περιπτώσει να πούμε ότι θα πάρεις ένα παυσίπονο την ίδια ημέρα, την επομένη δεν θα χρειαστείς να πάρεις παυσίπονο.
Χρόνος θεραπείας δοντιών
Τώρα για την καινούργια τεχνική ο χρόνος μειώνεται, δεν αυξάνεται. Μειώνεται ο χρόνος της όλης θεραπείας. Οπότε από όπου και αν το κοιτάξει κανείς είσαι κερδισμένος.
Κόστος θεραπείας δοντιών
Όσον αφορά το κόστος, μήπως εκεί δεν ήμαστε κερδισμένοι; Ανεβαίνει το κόστος;
Το κόστος λοιπόν είναι ακριβώς το ίδιο. Δηλαδή αυτή η τεχνική, εμείς εδώ στο ιατρείο αυτή την τεχνική δεν την χρεώνουμε. Αντί να χρησιμοποιήσουμε την άλλη τεχνική που χρησιμοποιούσαμε στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνική. Το κόστος δεν αυξάνεται καθόλου. Όσο κόστιζε η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με την τεχνική που χρησιμοποιείται 30-40 χρόνια τώρα στην οδοντιατρική. Το ίδιο κόστος ακριβώς υπάρχει και στην περίπτωση της χρησιμοποίησης της καινούργιας τεχνικής με τα καινούργια αυτά τρυπανάκια που κάνουν συμπύκνωση στο κόκαλο.
Επίσκεψη στο ιατρείο στη Γλυφάδα
Μπορείτε να επισκεφθείτε την κυρία Χατζηπαναγιωτίδου στο ιατρείο της στη Γλυφάδα. Εκεί πραγματοποιούνται όλες οι θεραπείες που αφορούν το ωραίο χαμόγελο όπως για παράδειγμα bonding δοντιών, ουλοπλαστική, αισθητική οδοντιατρική και βεβαίως εμφυτεύματα στη Γλυφάδα.
Εικόνες με εμφυτεύματα δοντιών
Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε αν δείτε πως ήταν το στόμα ασθενών πριν από την τοποθέτηση εμφυτυμάτων δοντιών και πόσο βελτιώθηκε μετά. Εδώ θα βρείτε εικόνες ασθενών στους οποίους έγινε τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών.