Όψεις ρητίνης διάρκεια: τι να κάνω για να διαρκέσουν παραπάνω

Κυρία Χατζηπαναγιωτίδου πάρα πολύ κόσμος έχει τοποθετήσει όψεις ρητίνης. Τι μπορεί να κάνει για να κρατήσει περισσότερο το αποτέλεσμα;

Από τι κινδυνεύουν οι όψεις ρητίνης

Οι όψεις ρητίνης κινδυνεύουν από σπάσιμο και από τις χρωστικές. Συνήθως αυτό που λέμε είναι ότι Οι όψεις ρητίνης διαρκούν κατά μέσο όρο περίπου 5 χρόνια στο στόμα. Μετά τα 5 χρόνια συνήθως χρειάζονται αλλαγή βεβαίως έχουμε τοποθετήσει και όψης ρητίνης οι οποίες έχουν ήδη κρατήσει 10 χρόνια και πάνω και δεν έχουν αλλαχθεί αλλά ο μέσος όρος αλλαγής είναι κοντά στα 5 χρόνια. Γιατί συμβαίνει αυτό οι όψεις ρητίνης αποτελούνται από ένα υλικό το οποίο προσροφά χρωστικές. Άρα όσο λιγότερες χρωστικές δέχονται καθημερινά τόσο θα είναι μεγαλύτερη μακροβιότερα τους.

Ποιες είναι οι χρωστικές

Οι χρωστικές είναι κυρίως ο καφές και το τσάι, κυρίως όμως ο καφές και το τσιγάρο. Πολλοί με ρωτούν το κόκκινο κρασί, τα παντζάρια, τα κεράσια, οι φράουλες αυτά όχι τόσο. Αυτό που κυρίως παίζει ρόλο είναι ο καφές. Ο καφές είναι η χρωστική η οποία επηρεάζει περισσότερο από όλα τις όψεις ρητίνης. Θα μου πείτε “δεν θα πίνω καφέ;” Όχι, θα πίνεις καφέ, αλλά θα πιεις βεβαίως όσο το δυνατόν λιγότερους καφέδες και αυτό που προτείνω πολλές φορές στους ασθενείς μου είναι να πιουν ένα καφέ σχετικά γρήγορα δηλαδή αυτό το πράγμα ότι έχω το καφέ όλη μέρα στο γραφείο μου και πίνω λίγο λίγο.

Αυτό καταλαβαίνετε ότι κιτρινίζει πάρα πολύ τα δόντια γιατί έρχεται συνεχώς σε επαφή το υλικό ρητίνη με την χρωστική του καφέ. Αν έχω αποφασίσει ότι χρειάζομαι όψης ρητίνης και έχω προχωρήσει σε αυτό το βήμα και είμαι λάτρης του καφές θα πιω το καφέ γιατί τον χρειάζομαι αλλά θα το πιω σχετικά σύντομα και μετά αν μπορώ να ξεπλύνω το στόμα μου με λίγο νερό. Να πιω λιγάκι νερό, να κάνω ένα μπούκωμα με νερό.

Οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα

Ασθενείς μου οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να έχουν και μια οδοντόβουρτσα μαζί τους στην δουλειά τους, τους λέω χρησιμοποίησε και μια οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα μόνο με την βούρτσα μόνο με νεράκι αν μπορείς μέσα στην διάρκεια της ημέρας πέρασε λιγάκι τα δόντια σου με την βούρτσα. Αυτό θα ήταν το ιδανικότερο. Άρα η χρήση του καφέ, η χρήση του τσιγάρου και αυτό πάρα πολύ σημαντικό όσο περισσότερο όμως βουρτσίσω τα δόντια μου όσο καλύτερα βουρτσίσω τα δόντια μου και όσο περισσότερο βουρτσίσω τα δόντια μου τόσο περισσότερο χρωστική θα αφαιρέσω από την εξωτερική επιφάνεια των ρητινών.

Η οδοντόβουρτσα που μπορώ να χρησιμοποιήσω είναι και ηλεκτρική γιατί η ηλεκτρική βουρτσίζει πολύ ωραία τις επιφάνειες των δοντιών, το μειονέκτημα της ηλεκτρικής είναι ότι δεν μπαίνει τόσο καλά στα μεσοδόντια διαστήματα οπότε πολλές φορές λέω χρησιμοποίησε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και αν θέλεις στην συνέχεια χρησιμοποιήσει μια φορά την ημέρα και μια απλή με νεράκι για τα μεσοδόντια.

Σπάσιμο των ρητινών

Αυτό όσο αφορά τις χρωστικές. Σε ότι αφορά στο σπάσιμο των ρητινών. Οι ρητίνες είναι ένα υλικό το οποίο είναι σχετικά πιο ευαίσθητο από την οδοντική ουσία ή από την πορσελάνη. Άρα αν έχω τοποθετήσει όψεις ρητίνης στα μπροστινά μου δόντια και κυρίως αν έχω μακρύνει τα μπροστινά μου δόντια δηλαδή έχω προσθέσει μήκος στα μπροστινά μου δόντια που σημαίνει ότι η ρητίνη δεν έχει από πίσω οδοντική ουσία για να την στηρίζει. Είναι δηλαδή οπτικά κάτω κάτω υπάρχει μόνο η ρητίνη στα δόντια μου γιατί τα έχω μακρύνει.

Τότε σαφώς προτείνουμε στους ασθενείς να μην δαγκώνουν πολύ σκληρά με τα μπροστινά τους δόντια, να το αποφεύγουν και το άλλο που συμβαίνει στους ασθενείς είναι το οποίο ενδεχομένως να μην το αντιλαμβάνονται είναι ότι μπορεί κάποιοι να σφίγγουν το βράδυ στο ύπνο τους. Σε αυτή την περίπτωση αν το αντιληφθούμε φοράμε ένα ειδικό μασελάκι λεπτό το βράδυ στον ύπνο μας και προστατεύουμε τα δόντια μας από σπάσιμο. Πρέπει να πούμε βέβαια ότι στις όψεις ρητίνης ακόμα και να σπάσουμε να προκύψει επιδιορθώνεται πάρα πολύ εύκολα και πάρα πολύ γρήγορα.

Όψεις ρητίνης τι να κάνω για να διαρκέσουν παραπάνω
Όψεις ρητίνης τι να κάνω για να διαρκέσουν παραπάνω

Όψεις ρητίνης ή όψεις πορσελάνης

Το άλλο βεβαίως που πρέπει να πούμε είναι ότι αρχικά συνεκτιμούμε μαζί με τον ασθενή την χρήση που κάνει καθημερινά των χρωστικών. Αν καταλάβουμε ότι οποιοσδήποτε ασθενής χρησιμοποιεί πάρα πολύ το καφέ καπνίζει πάρα πολύ τότε ενδεχομένως οι όψεις ρητίνης να μην είναι η ενδειδεγμένη θεραπεία για αυτόν και ίσως να προχωρήσουμε σε όψεις πορσελάνης. Υπενθυμίζω ότι οι όψεις πορσελάνης σε αντίθεση με τις όψεις ρητίνης δεν προσλαμβάνουν χρωστικές και έτσι ενδεχομένως κάποιος ο οποίος πίνει 4 με 5 καφέδες την ημέρα, καπνίζει 2 πακέτα τσιγάρα ενδεχομένως να μην πρέπει εξαρχής να προχωρήσει σε όψεις ρητίνης και να προχωρήσει κατευθείαν σε όψης πορσελάνης ή και τι πορσελάνης ανάλογα με τις ανάγκες του στόματος του.

Φωτογραφίες με όψεις ρητίνης

Εδώ μπορείτε να δείτε τις όψεις ρητίνης, ή αλλιώς το bonding δοντιών, στην πράξη. Έχουμε δημοσιεύσει εικόνες με bonding δοντιών που δείχνουν πόσο βελτιώθηκε το χαμόγελο με την εφαρμογή της μεθόδου.

bonding δοντιών 7η εικόνα
bonding δοντιών 7η εικόνα