Δόντια με αποτριβές εξαιτίας του βρυγμού

Κυρία Χατζηπαναγιωτίδου ο βρυγμός ή αλλιώς τριγμός των δοντιών το βράδυ είναι συχνό φαινόμενο, τι συνέπειες μπορεί να έχει στο στόμα του ασθενούς; Είναι εφικτή η θεραπεία;

Τι είναι ο βρυγμός στα δόντια

Πραγματικά τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε συνεχώς αύξηση του σφιξίματος των δοντιών το βράδυ. Το βλέπουμε συνέχεια στα ιατρεία μας από τα αποτελέσματα του, καταλαβαίνουμε εμείς οι ίδιοι ή μας το λέει ο ασθενής. Πρέπει να πω ότι οι μισοί ασθενείς που σφίγγουν δόντια το γνωρίζουν και οι μισοί δεν το γνωρίζουν και θα πρέπει να τους το πει κάποιος επαγγελματίας ότι σφίγγεις δόντια το βράδυ στον ύπνο σου.

Αποτελέσματα του βρυγμού

Ποια είναι τα αποτελέσματα, τι βλέπω εγώ σε ένα στόμα όταν κάποιος σφίγγει το βράδυ. Το πρώτο πράγμα που μπορεί να δω εγώ είναι οι αποτριβές στα δόντια του δηλαδή έχει χαθεί ο οδοντικός ιστός από μασητικές επιφάνειες και τις κοπτικές επιφάνειες των δοντιών. Το δόντι έχει δύο επίπεδα έξω έχει την αδαμαντίνη, πιο μέσα έχει την οδοντίνη και ακόμη πιο μέσα είναι ο κορμός των νεύρων του δοντιού. Σε αποτυπωμένα δόντια έχει χαθεί συνήθως η εξωτερική αδαμαντίνη, κοντά στην μασητική επιφάνεια και φαίνεται πια η οδοντίνη, η οποία είναι και πιο κίτρινη συνήθως. Άρα ένας ασθενής όταν ανοίγει το στόμα το πρώτο πράγμα που βλέπει ένας οδοντίατρος και καταλαβαίνει ότι σφίγγει το βράδυ είναι οι αποτριβές, του λείπει η οδοντική ουσία.

Σήκωμα των ούλων

Tο δεύτερο πράγμα που προκαλείται είναι σήκωμα των ούλων, όταν σφίγγω τα δόντια μου σηκώνονται τα ούλα μου γιατί από τις δυνάμεις που εξασκούνται κατά τον βρυγμό οι οποίες είναι τεράστιες είναι πάρα πολλές μεγάλες οι δυνάμεις που εξασκούνται κάτω των βρυγμών είναι κοντά στα 150 κιλά. Οι δυνάμεις αυτές πηγαίνουν στο κόκαλο της γνάθου.

Όπως γνωρίζουμε τα δόντια με τις ρίζες του βρίσκονται και στηρίζονται μέσα στο κόκαλο της γνάθου. Όταν σφίγγω οι δυνάμεις του σφιξίματος πηγαίνουν προς το κόκαλο της γνάθου το οποίο αντανακλαστικά απορροφάται και ακολουθεί μαζί και το ούλο έτσι βλέπουμε πολλές φορές σηκωμένα ούλα σε διάφορα σημεία του στόματος. Και μπορεί να μας πει κάποιος ο ασθενής ότι νιώθω, ότι κρυώνουν τα δόντια μου, νιώθω ευαισθησία όταν βουρτσίζω, πίνω κρύο κάτι με πονάει και μπορεί να είναι και αυτός πολύ συνήθης λόγος με τον οποίο έρχεται κάποιος στο οδοντιατρείο και ανακαλύπτουμε τελικά ότι σφίγγει τα δόντια του.

Και το τρίτο που κάνει ο βρυγμός είναι αλλοιώσεις στην προτοθεματική μας διάβρωση. Εδώ δηλαδή στο ανοιγοκλείσιμο της γνάθου ακούμε θορύβους μπορεί να υπάρχει κάποιος πόνος, κάποια μικρό μετακίνηση της κάτω γνάθου ή ακόμη και πρήξιμο στην περιοχή. Πολλές φορές μπερδεύεται με πόνο στον φρονιμίτη πόνος σε όλη την περιοχή της κάτω, της πάνω γνάθου χωρίς να εντοπίζεται κάπως συγκεκριμένα ο πόνος και όπου τελικά μετά την κλινική εξέταση καταλαβαίνουμε ότι ο ασθενής σφίγγει τα δόντια του βράδυ.

Που οφείλεται το σφίξιμο των δοντιών

Το σφίξιμο προκαλείται από το στρες. Είναι αποτέλεσμα του στρες και δυστυχώς όπως είπα και νωρίτερα τα τελευταία χρόνια είχε αυξηθεί πάρα πολύ. Πρέπει να πω ότι περισσότερο από το 60% πλέον του κόσμου σφίγγει δόντια το βράδυ στον ύπνο του. Δηλαδή ποιο σύνηθες να σφίγγει κανείς παρά να μην σφίγγει το βράδυ. Επίσης πρέπει να πω ότι ενώ θα μπορούσε να πει κάνεις ότι και θα περίμενε κανείς ότι αφού προκαλείται από το στρες μια θεραπεία, με αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά χάπια που είναι και αυτά συχνά στις μέρες μας στην χρήση τους θα βελτίωνε την κατάσταση. Πρέπει να πούμε ότι η χρήση των αντικαταθλιπτικών αυξάνει τον βρυγμό γιατί λειτουργεί στην χημεία του εγκεφάλου με τέτοιο τρόπο ώστε επηρεάζεται το μυϊκό τόνο και έτσι δεν είναι ικανός ο ασθενής να ελέγξει το μυϊκό τόνο τόσο καλά. Οπότε η χρήση των αντικαταθλιπτικών, αυξάνει τον βρυγμό.

Θεραπεία του βρυγμού

Έχουμε λοιπόν ένα δεδομένο ότι έχει αυξηθεί ο βρυγμός τα τελευταία χρόνια, ποια είναι η θεραπεία του, προκειμένου να μην καταλήξουμε σε όλα αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα για το στόμα μας. Δυστυχώς η θεραπεία είναι μόνο συμπτωματική, είναι η χρήση αυτό που λέμε του νάθηκα βρυγμού το βράδυ στον ύπνο μας. Η πιο συνήθης θεραπεία είναι αυτή, παίρνουμε ένα αποτύπωμα στο ιατρείο φτιάχνει ο οδοντοτεχνίτης μας μια κατασκευή για τον κάθε ασθενή. Το προσαρμόζουμε στο στόμα και το φοράει ο ασθενής κάθε φορά που κοιμάται, ακόμα και μεσημέρι εάν κοιμηθεί φοράει το μασελάκι του.

Δόντια με αποτριβές εξαιτίας του βρυγμού
Δόντια με αποτριβές εξαιτίας του βρυγμού

Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι σφίγγουν περισσότερο και άλλοι σφίγγουν λιγότερο. Υπάρχουν ασθενείς που σφίγγουν συνεχώς ή κάποιοι σφίγγουν κυρίως σε διαστήματα πάρα πολύ έντονου στρες για έναν τέτοιο ασθενή θα μπορούσαμε να του πούμε ότι μπορεί να το χρησιμοποιεί περιοδικά για του υπόλοιπους. Δυστυχώς η θεραπεία είναι εφόρου ζωής εκτός και αν μετά από κάποια χρόνια αλλάξουν φιλοσοφία, αλλάξουν τρόπο ζωής και τελικά δεν αγχωνόμαστε τόσο. Ένας άλλος τρόπος θεραπείας είναι το μπότοξ στους μασητήρες. Δηλαδή κάνουμε μπότοξ στους μασητήρες μύες ώστε να μην μπορούν να σφίξουν τόσο πολύ και έτσι να μην μπορούν να προκληθούν όλα αυτά τα προβλήματα από το σφίξιμο και το τρίξιμο.

Ένα χαμόγελο με αποτριμμένα δόντια πως μπορεί να φτιαχτεί;

Οπότε εκτός από όλα αυτά τα θέματα δημιουργούνται και θέματα αισθητικά από κάποια στιγμή και μετά. Έρχονται ασθενείς με κομμένα τα μπροστινά τους δόντια είναι πιο κοντά από ότι ήταν νωρίτερα και θέλουν αποκατάσταση του μήκους, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι σύνθετο.

Πρέπει να γίνει μια μελέτη αρχικά του στόματος παίρνουμε αποτυπώματα τα στέλνουμε στον οδοντοτεχνίτη και μας κάνει ένα αρχικό διαγνωστικό κέρωμα. Τι είναι το διαγνωστικό κέρωμα: από τα εκμαγεία τα γύψινα εκμαγεία που προκύπτουν από το αποτύπωμα του στόματος το γύψινο στόμα μας. Ο οδοντοτεχνίτης προσθέτει κεράκι μπροστά στα δόντια μας και φτιάχνει το σχήμα τους έτσι όπως θα θέλαμε να είναι το επιθυμητό σχήμα των δοντιών.

Στη συνέχεια έρχεται ο ασθενής μετά αφού του έχουμε το διαγνωστικό κέρωμα στα χέρια μας και με βάση το διαγνωστικό κέρωμα τοποθετούμε με ένα υλικό. Ένα προσωρινό υλικό το διαγωνιστικό κέρωμα μέσα στο στόμα του ασθενούς και έτσι ο ασθενής, βλέπει πως θα γίνουν τα δόντια του αμέσως μετά την όποια παρέμβαση κάνουμε εμείς σε αυτά. Συνήθως αυτό που γίνεται είναι ότι πρέπει να σηκώσουμε την άρθρωση γιατί οι όλες αποτριβές έχουν γίνει από πίσω προς τα μπρος δηλαδή και πίσω υπάρχει κομμένη η επιφάνεια των δοντιών και μπροστά οπότε για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το μήκος των μπροστινών δοντιών πρέπει να αποκαταστήσουμε και το μήκος των πίσω δοντιών για να πατάνε όλα μαζί τα δόντια κανονικά.

 

Αποκατάσταση δοντιών με ρητίνες

Είναι ανάλογα σε ποιο σημείο θα έρθει ο ασθενής στο ιατρείο αν βρισκόμαστε σε ένα αρχικό σημείο μπορεί όλη αυτή η αποκατάσταση να γίνει με ρητίνες που είναι το πιο απλό πράγμα. Να προσθέσω δηλαδή εγώ λίγο ρητίνη στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών ώστε να σηκώσω την άρθρωση και μετά τα μπροστινά μου δόντια, το μήκος των μπροστινών δοντιών να το αποκαταστήσω και αυτό με ρητίνες.

Αποκατάσταση δοντιών με πορσελάνες

Αν είναι λίγο μεγαλύτερη η απώλεια οδοντικών ουσιών τότε στα μπροστινά μου δόντια μπορεί να χρειαστεί να βάλω πορσελάνες. Οι πορσελάνες μπορεί να μπουν με όψεις πορσελάνης είτε θήκες πορσελάνης, στεφάνης πορσελάνης ανάλογα με την περίπτωση. Τα πίσω δόντια δεν είναι απαραίτητο να χρειαστεί και σε μια τέτοια περίπτωση να αποκατασταθούν με πορσελάνες. Το ύψος των πίσω δοντιών μπορεί σε μια μεσαία αποτριβή να αποκατασταθεί με ρητίνες. Τώρα αν έχουμε τεράστιες αποτριβές και πάρα πολύ μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας τότε συνήθως μιλάμε για αποκατάστασης πορσελάνης ολόκληρο το στόμα είτε με θήκες πορσελάνης είτε στα πίσω δόντια με ένθετα και επένθετα ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς.

Αποκατάσταση του χαμόγελου

Αυτό που βέβαια πρέπει να πω είναι ότι η αποκατάσταση ενός χαμόγελου με αποτριβές δηλαδή κοντά μπροστινά δόντια, κομμένα μπροστινά δόντια θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι από τις πιο σημαντικές αντιγηραντικές θεραπείες, αν κάποιος ρωτήσει τι να κάνω για να φαίνεται πιο νέο, νεανικό το χαμόγελο μου θα ήταν σίγουρα να πούμε ότι αποκατέστησε το αρχικό μήκος των δοντιών σου και το χρώμα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο δηλαδή αν μπορεί να κάνει κάποιος λεύκανση δοντιών να αλλάξει το χρώμα των δοντιών του αλλά και σίγουρα το μήκος των δοντιών του, το οποίο όταν είμαστε νέοι τα 18, 20, 22 μας είναι συνήθως άθικτο.

Όσο περνούν τα χρόνια θα έχετε παρατηρήσει ότι μήκος των δοντιών των ανθρώπων μειώνεται και με την χρήση δηλαδή δεν είναι απαραίτητο κάποιος να σφίγγει ακόμα και με την χρήση που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια οι μασητικές επιφάνειες και οι κοπτικές επιφάνειες των δοντιών σιγά σιγά φθείρονται αν κάποιος αποκαταστήσει το αρχικό μήκος των δοντιών τότε μπορούμε να πούμε πραγματικά να μιλήσουμε για μια εντός εισαγωγικών ή εκτός εισαγωγικών αντιγηραντική θεραπεία. Όλες αυτές οι θεραπείες μπορούν να πραγματοποιηθούν στο οδοντιατρείο της κυρίας Χατζηπαναγιωτίδου στη Γλυφάδα.