Οι στεφάνες πορσελάνης αποτελούν το “βαρύ πυροβολικό” της αισθητικής οδοντιατρικής. Μας δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε λεπτομερώς το σχήμα και το χρώμα των δοντιών ώστε ο ασθενής να αποκτήσει το χαμόγελο που επιθυμεί. Με τις στεφάνες πορσελάνης έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε εκπληκτικά αποτελέσματα με πανέμορφα δόντια συμμετρικά και πολύ λευκά. Στο άρθρο που διαβάζετε έχουμε συγκεντρώσει κάποια πραγματικά περιστατικά ασθενών στα οποία ακολουθήσαμε θεραπεία με στεφάνες πορσελάνης. Το κάθε περιστατικό συνοδεύεται από εικόνες και λεπτομερή περιγραφή. Με αυτό τον τρόπο έχετε τη δυνατότητα να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια σε πόσο εκπληκτικά αποτελέσματα μπορούμε να φτάσουμε με τις στεφάνες πορσελάνης.
Στεφάνες πορσελάνης πρώτο περιστατικό
Η κυρία ήθελε να αλλάξει την αισθητική του χαμόγελου της, η αρχική εικόνα είναι αυτή. Υπήρχε και μία πρόταξη των δοντιών της άνω γνάθου προς τα μπροστά. Είχαν μία κλίση προς τα μπροστά όλα τα δόντια από κυνόδοντα και μπρος. Υπήρχε κενό ανάμεσα στα πάνω και στα κάτω δόντια. Η φώνηση δεν ήταν καλή της συγκεκριμένης κυρίας. Είχαν πάρα πολλές αποκαταστάσεις με παλιά σφραγίσματα τα οποία είχαν χρωστικές πάνω, και είχαν ξεκινήσει κάποιοι τεριδονισμοί.
Η κυρία αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκατάσταση με πορσελάνες. Στις αποκαταστάσεις με πορσελάνες πάντοτε όταν πρόκειται για αποκατάσταση ολόκληρου του στόματος όπως βλέπουμε εδώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στην άνω γνάθο, επιλέγουμε ολοκεραμικές αποκαταστάσεις. Δηλαδή δεν έχουν οι αποκαταστάσεις οι πορσελάνες, δεν έχουν εσωτερικά πυρήνα μετάλλου. Με αυτό τον τρόπο είναι πολύ πιο αισθητικές, διότι προσομοιάζουν πολύ με το φυσικό δόντι. Ο οδοντοτεχνίτης μπορεί να αποδώσει τις φυσικές διαφάνειες του δοντιού πάνω στην πορσελάνη. Και έτσι όταν χαμογελάει ο ασθενής δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει αν είναι τα φυσικά του δόντια ή αν είναι πορσελάνη αυτό που βλέπουμε. Πολλές φορές όταν συμβαίνει αυτό ούτε εμείς οι οδοντίατροι μπορούμε να καταλάβουμε όταν βλέπουμε κάποιον ασθενή αν έχει κάνει κάτι τεχνητό στο στόμα του ή όχι. Στην συγκεκριμένη κυρία τοποθετήθηκαν θήκες πορσελάνης ολοκεραμικές σε όλα τα δόντια της άνω γνάθου. Η θεραπεία αυτή διήρκησε δύο εβδομάδες.
Ψηφιακό χαμόγελο
Όλα μαζί, η προετοιμασία των δοντιών, η τοποθέτηση προσωρινών στεφάνων, τα αποτυπώματα και οι πρόβες στις οποίες ο ασθενής βλέπει το τελικό αποτέλεσμα το οποίο ο ασθενής μπορεί επίσης να το δει και ψηφιακά στην αρχή. Το ψηφιακό του χαμόγελο σχεδιάζεται μαζί με τον οδοντοτεχνίτη και ο ασθενής έχει την δυνατότητα να δει το τελικό αποτέλεσμα πριν το ξεκίνημα της θεραπείας στον υπολογιστή. Στην πορεία τα βλέπει και στο στόμα του, στις πρόβες που γίνονται βλέπει το χρώμα, το σχήμα και την φώνηση του. Και οτιδήποτε χρειαστεί μπορεί να γίνει αλλαγή μέσα στις πρόβες. Δηλαδή να το συζητήσουμε μαζί και να αποφασίσουμε ότι τα δόντια θέλουν για παράδειγμα να μακρύνουν ελάχιστα ή να στρογγυλέψουν ή να πλατύνουν λίγο περισσότερο.
Όλα αυτά τα βλέπουμε μαζί, με την έμπειρη βοήθειά μας αλλά και την συμβολή και το γούστο του ασθενούς. Αποφασίζουμε μετά από κάποιες πρόβες ότι αυτό είναι το τελικό σχήμα που επιλέγουμε. Κολλιούνται οι αποκαταστάσεις μόνιμα, στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η κάθε μία στεφάνη ξεχωριστά, είναι σαν να έχω τα δόντια μου εξαρχής και να είχα ένα τέλειο χαμόγελο από τότε που γεννήθηκα. Η ασθενής προσέρχεται μόνο για καθαρισμό δεν χρειάζεται κάποια άλλη ιδιαίτερη φροντίδα, μόνο βούρτσισμα από την ίδια καλό και έναν έλεγχο από εμάς ανά εξάμηνο.
Στεφάνες πορσελάνης δεύτερο περιστατικό
Εδώ η συγκεκριμένη κοπέλα η οποία είναι και πάρα πολύ νέα είχε έντονο βρυγμό. Είχε στρες κατά την διάρκεια του σχολείου, μάλιστα ήταν και πολύ καλή μαθήτρια, δεν το είχαν αντιληφθεί οι γονείς, η ίδια ή ο οδοντίατρος που πήγαινε και είχαμε μεγάλες φθορές στα δόντια της. Είχε κάτσει η σύγκλιση, το εσωτερικό των δοντιών ήταν φθαρμένο και αισθητικά αυτό που φαίνεται στο χαμόγελο είναι το κόψιμο των κοπτικών επιφανειών των μπροστινών δοντιών, δεν έχουμε εικόνα από τις μέσα επιφάνειες. Ουσιαστικά προσήλθε στο ιατρείο για αυτό το κόψιμο των μπροστινών δοντιών, δεν είχε αντιληφθεί το πιο σημαντικό πρόβλημα που υπήρχε.
Αποφασίσαμε να αποκαταστήσουμε αισθητικά με πορσελάνη τα τέσσερα μπροστινά της δόντια πάνω και έκανε μία λεύκανση σε όλο της το στόμα. Στα τέσσερα μπροστινά λοιπόν δόντια της άνω γνάθου τοποθετήθηκαν ολοκεραμικές στεφάνες, που είναι ολικής κάλυψης, δηλαδή καλύπτουν και τις πίσω επιφάνειες δεδομένου του ότι ήταν φθαρμένες και στα υπόλοιπα δόντια τοποθετήθηκε ρητίνη, μασητικά σαν σφράγισμα για να καλύψουμε αυτές τις απώλειες της οδοντικής ουσίας που είχαν προκληθεί από τον βρυγμό.
Άρα έγιναν κάποια σφραγίσματα αισθητικά από κυνόδοντα και πίσω, στην άνω και στην κάτω γνάθο, σηκώθηκε η άρθρωση που είχε κάτσει, διότι η απόσταση ανάμεσα στην μύτη και στο πηγούνι όταν έχουμε βρυγμό και οι μασητικές επιφάνειες των δοντιών έχουν φθαρεί αυτή η απόσταση μικραίνει και το στόμα κλείνει περισσότερο. Οπότε για να ξανασηκωθεί το στόμα στο ύψος που ήταν παλιά πρέπει να τοποθετηθεί υλικό στα πίσω μας δόντια το οποίο αποφασίσαμε να είναι ρητίνη και έτσι τοποθετήθηκαν οι τέσσερις στεφάνες στην άνω γνάθο στο ύψος και στο μήκος που θα θέλαμε και μπορούσαν να μπουν και έτσι η αποκατάσταση είναι αυτή που βλέπετε αισθητικά.
Είναι τέλεια, δεν φαίνεται απολύτως τίποτα όταν χαμογελάει η κοπέλα είναι σαν να είναι τα φυσικά της δόντια τελείως, δεν μπορεί κανένας να καταλάβει ότι κάτι έχει γίνει εκεί ούτε καν ο οδοντίατρος μπορεί να καταλάβει, ταίριαξε απόλυτα με το χρώμα των υπόλοιπων δοντιών, έρχεται μόνο για ένα καθαρισμό και έναν έλεγχο ανά εξάμηνο.
Στεφάνες πορσελάνης τρίτο περιστατικό
Εδώ έχουμε ένα αρκετά σύνθετο περιστατικό, ο κύριος αυτός είχε έντονο βρυγμό για χρόνια, έσφιγγε τα δόντια του κατά την διάρκεια της μέρας και έτσι είχαμε πολύ μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας από τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών σε όλη την γνάθο. Ως αποτέλεσμα η σύγκλιση και η άρθρωση είχε κάτσει, η απόσταση ανάμεσα στη μύτη και στο πηγούνι είχε μικρύνει και η εικόνα είναι αυτή που βλέπουμε, με πρόταξη των δοντιών της άνω γνάθου προς τα μπροστά. Αυτό συμβαίνει όταν κάθεται η άρθρωση στην πίσω περιοχή, τα μπροστινά δόντια συνήθως πετάνε προς τα μπροστά και έτσι έχουμε αυτή την αρχική εικόνα.
Ήρθε λοιπόν για αποκατάσταση του χαμόγελου και της μασητικής του λειτουργίας, ο συγκεκριμένος είχε φτάσει κιόλας στο σημείο κάποια δόντια του να πονάνε στην πίσω περιοχή και χρειάστηκε μία απονεύρωση εκεί δεδομένου ότι είχε αφαιρεθεί τόσο οδοντική ουσία από τον βρυγμό που κάποια δόντια είχαν φτάσει πάρα πολύ κοντά στο νεύρο του δοντιού. Τοποθετήθηκαν ολοκεραμικές στεφάνες πορσελάνης σε όλα τα δόντια της άνω και κάτω γνάθου και έτσι η αποκατάσταση είναι αυτή που βλέπουμε στην τελική εικόνα, στο χρώμα που επιλέξαμε, ένα ήπια άσπρο χρώμα.
Συνήθως στους άνδρες δεν επιλέγουμε το πάρα πολύ άσπρο χρώμα που αρκετές γυναίκες επιθυμούν, διαλέγουμε μία ήπια άσπρη απόχρωση, μία απόχρωση λεύκανσης. Οι στεφάνες είναι μία – μία κολλημένες στο στόμα, ακίνητα, και ο κύριος έρχεται πλέον μόνο για έναν καθαρισμό, βέβαια ο συγκεκριμένος ασθενής φοράει οπωσδήποτε το βράδυ ένα μασελάκι βρυγμού, που δημιουργήσαμε στο ιατρείο με ένα αποτύπωμα στην τελική αποκατάσταση, για να είναι προστατευμένες οι αποκαταστάσεις με πορσελάνη που κάναμε, και να μην έχουμε σπασίματα από τον βρυγμό που κάνει το βράδυ.
Στεφάνες πορσελάνης τέταρτο περιστατικό
Σε αυτό το περιστατικό ο ασθενής αποφάσισε να έρθει για αποκατάσταση του χαμόγελου του. Βλέπουμε εδώ ότι τα δόντια στην άνω γνάθο έχουν πολλά παλιά σφραγίσματα, οι ρητίνες έχουν αποχρωματιστεί και μάλιστα ο συγκεκριμένος είχε και έναν δεύτερο πλάγιο, ο οποίος βρισκόταν πιο μέσα, ανάμεσα σε αυτόν τον πλάγιο και τον κυνόδοντα, όπου βλέπετε ότι υπάρχει ακόμα ένα δόντι, ένας δεύτερος πλάγιος. Επίσης και η κεντρική γραμμή του χαμόγελου του ασθενούς ήταν μετατοπισμένη προς τα αριστερά.
Ήταν απαιτητικό το περιστατικό αυτό, έπρεπε να μετακινήσουμε την κεντρική γραμμή, να κρύψουμε τον δεύτερο πλάγιο, ο οποίος έγινε κυνόδοντας και ο κυνόδοντας έγινε προγόμφιος, αισθητικά, έτσι ώστε να φανεί στην τελική αποκατάσταση ότι υπάρχει ένας πλάγιος και όχι δύο. Η τελική αποκατάσταση ήταν αυτή που βλέπουμε με ολοκεραμικές στεφάνες πορσελάνης σε όλο το στόμα, κολλημένες μόνιμα φυσικά. Ο ασθενής πλέον χαμογελάει ευτυχισμένα, έρχεται μόνο για έλεγχο ανά εξάμηνο και έχει διδαχθεί πως να βουρτσίζει τα δόντια του σωστά.
Στεφάνες πορσελάνης πέμπτο περιστατικό
Εδώ η συγκεκριμένη ασθενής είχε έντονο πρόβλημα. Είχε μία πρόταξη της κάτω γνάθου προς τα μπροστά, η άρθρωση είχε κάτσει δεδομένου ότι είχε βρυγμό, και τα δόντια στην πίσω περιοχή της γνάθου είχαν χάσει οδοντική ουσία, δηλαδή η απόσταση ανάμεσα στην μύτη και στο πηγούνι είχε μικρύνει.
Αποφασίσαμε λοιπόν να τοποθετήσουμε οκτώ ολοκεραμικές στεφάνες πορσελάνης στην άνω γνάθο από πρώτο προγόμφιο σε πρώτο προγόμφιο, αφού σηκώθηκε η άρθρωση στα πίσω δόντια, δηλαδή σηκώσαμε την άρθρωση τοποθετώντας ρητίνες στην πίσω περιοχή, σαν σφράγισμα στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών για να σηκώσουμε πάλι στο σημείο που ήταν παλιότερα η άρθρωση της ,και κάναμε μία λεύκανση στην κάτω γνάθο. Έτσι με αυτό τον τρόπο μπορέσαμε να τοποθετήσουμε στεφάνες πορσελάνης στην άνω γνάθο στο μήκος που επιθυμούσαμε, γιατί οι συγκεκριμένες ταινίες όταν μιλούσε δεν φαινόταν τα δόντια της πάνω γνάθου, ήταν αρκετά κοντά.
Εδώ φαίνονται πλέον διότι έχουν μακρύνει τα δόντια της πάνω γνάθου. Και με αυτό τον τρόπο δεδομένου ότι σηκώθηκε η άρθρωση μπόρεσαν τα δόντια, τα πάνω, να βγουν πιο μπροστά από την κάτω γνάθο. Πλέον δεν υπάρχει αυτή η πρόταξη της κάτω γνάθου που βλέπουμε στην πρώτη εικόνα. Έτσι η ασθενής μασάει καλύτερα και σαφώς, και η τελική της εικόνα είναι πολύ καλύτερη από την αρχική. Η ασθενής το μόνο που χρειάζεται είναι να φοράει ένα μασελάκι βρυγμού στο ύπνο της για να αποφύγουμε σπασίματα κάτι το οποίο ήταν απαραίτητο ανέκαθεν. Στην τελική αποκατάσταση λοιπόν τώρα έχουμε φτιάξει έναν νάρθηκα βρυγμού. Παίρνοντας ένα αποτύπωμα αφότου κολλήθηκαν οι αποκαταστάσεις και φορώντας ένα μασελάκι στον ύπνο της έρχεται πλέον ανά εξάμηνο και την βλέπουμε.
Στεφάνες πορσελάνης έκτο περιστατικό
Εδώ η ασθενής ήθελε να αλλάξει την αισθητική των μπροστινών της δοντιών. Τα μπροστινά της δόντια είναι πολυσφραγισμένα. Οι αποκαταστάσεις παλιές, ρητίνες είχαν χάσει το σχήμα και το χρώμα τους. Το ένα δόντι ήταν μεγαλύτερο, το άλλο μικρότερο. Και υπήρχαν και τερηδόνες σε κάποια σημεία επίσης.
Αποφάσισε λοιπόν να αποκαταστήσει πλήρως το χαμόγελο της. Αρχικά έγινε μία λεύκανση σε όλο το στόμα, για να έχουμε ένα πιο άσπρο χαμόγελο. Και στην πορεία τοποθετήθηκαν τέσσερις ολοκεραμικές στεφάνες πορσελάνης στην άνω γνάθο, στα τέσσερα μπροστινά της δόντια. Έτσι η τελική εικόνα είναι που βλέπουμε:
Δεν φαίνεται απολύτως τίποτα όταν κοιτάει κάποιος. Ούτε οδοντίατρος δεν μπορεί καταλάβει ότι κάτι έχει κάνει στα δόντια της. Τα ούλα της είναι σε εξαιρετική κατάσταση διότι και αυτό είναι σημαντικό μετά την όποια αποκατάσταση. Και στις επανεξετάσεις να βλέπουμε ότι τα ούλα παραμένουν υγιή και οτιδήποτε τεχνητό έχουμε βάλει δεν έχει επηρεάσει τους ιστούς του στόματος. Υπάρχει πλήρης υγεία μέσα στο στόμα. Βεβαίως έχει διδαχτεί το πως πρέπει να βουρτσίζει και ανά εξάμηνο έρχεται και την βλέπουμε και είναι σαν να ήταν έτσι από την αρχή.
Στεφάνες πορσελάνης έβδομο περιστατικό
Λοιπόν εδώ η ασθενής, σε αυτό το περιστατικό προσήλθε σε αυτή την κατάσταση. Είχε μια γέφυρα αριστερά πάνω που κουνιόντουσαν τα δόντια και έπρεπε να αφαιρεθούν. Εδώ βλέπουμε έχουν ήδη αφαιρεθεί τα δόντια στην άνω γνάθο και τα δόντια τα υπόλοιπα είχαν αυτό το σχήμα.
Ήθελε να προχωρήσει σε αποκατάσταση του χαμόγελου και του κενού πάνω αριστερά. Πάνω αριστερά τοποθετήθηκαν δύο εμφυτεύματα. Και δημιουργήθηκε στην πορεία μια κινητή γέφυρα με τρία δόντια άνω αριστερά. Και στα υπόλοιπα δόντια τοποθετήθηκαν ολοκεραμικές στεφάνες πορσελάνης. Έγινε μία λεύκανση στη κάτω γνάθο για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα πιο άσπρο χρώμα σε πορσελάνη στην πάνω γνάθο. Η τελική εικόνα είναι αυτή που βλέπουμε εδώ.
Πλήρης αποκατάσταση του χαμόγελου μία – μία στεφάνες στην πάνω γνάθο εκτός από την γέφυρα πάνω αριστερά που είναι επί-εμφυτευματική, στηρίζεται σε εμφυτεύματα. Η αποκατάσταση αυτή με τις πορσελάνες χρειάζεται δύο εβδομάδες για να τελειώσει. Η αποκατάσταση με εμφυτεύματα μας πήρε η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και μετά από δυόμιση μήνες τοποθετήθηκε η γέφυρα άνω αριστερά. Η ασθενής χρειάζεται να έρχεται μόνο για έλεγχο ανά εξάμηνο και τίποτα περισσότερο. Βουρτσίζει πάρα πολύ καλά. Ελέγχεται η υγεία των περιοδοντικών ιστών κάθε φορά που έρχεται. Και είναι τώρα ήδη τρία χρόνια και υπάρχει απόλυτη υγεία στο στόμα της.
Εμφυτεύματα δοντιών
Εξίσου εκπληκτικά αποτελέσματα μπορούμε να επιτύχουμε με τα εμφυτεύματα δοντιών. Η διαφορά είναι ότι οι στεφάνες πορσελάνης ασχολούνται κυρίως με το χρώμα και το σχήμα των δοντιών. Ενώ τα εμφυτεύματα καλύπτουν το κενό όταν υπάρχει απώλεια δοντιού. Το εμφύτευμα δοντιού είναι μία βίδα τιτανίου η οποία μπαίνει στη θέση της ρίζας του χαμένου δοντιού. Πριν ανακαλυφθεί η τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών για να καλυφθεί το κενό του δοντιού έπρεπε να τοποθετηθεί γέφυρα. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση ήταν ότι επηρέαζε και τα γειτονικά δόντια. Αντίθετα τα εμφυτεύματα δοντιών είναι μία μέθοδος εντελώς συντηρητική.
Περιστατικά με εμφυτεύματα δοντιών
Σε περιπτώσεις που συνδυάζουμε εμφυτεύματα δοντιών με στεφάνες πορσελάνης το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Έχουμε συγκεντρώσει περιστατικά με εμφυτεύματα δοντιών στα οποία φαίνεται η εκπληκτική αλλαγή στο στόμα του ασθενούς. Αξίζει τον κόπο να δείτε τα περιστατικά με εμφυτεύματα δοντιών στα οποία από πάνω μπήκε γέφυρα πορσελάνης. Αναφερόμαστε σε περιπτώσεις στις οποίες ο ασθενής είχε ελάχιστα ή κανένα δόντι στο στόμα του και έφυγε από το ιατρείο με λαμπερό χαμόγελο. Εδώ έχουμε κάποια περιστατικά με εμφυτεύματα δοντιών.
Αισθητική οδοντιατρική
Κάθε μία από τις μεθόδους αισθητικής οδοντιατρικής παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα οι όψεις δοντιών είναι η πιο γρήγορη και η πιο οικονομική μέθοδος. Όμως δεν επιτρέπει στον ασθενή να μασάει γερά με τα μπροστινά του δόντια διότι η ρητίνη είναι είναι πιο εύθραυστο υλικό σε σχέση με τις πορσελάνες. στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε στην αισθητική οδοντιατρική
Η οδοντίατρος συμβουλεύει
Η επιλογή της μεθόδου θα γίνει από τον οδοντίατρο και όχι από τον ασθενή . Δεν είναι σωστό να βγάζετε δικά σας συμπεράσματα παρακολουθώντας τα άρθρα και τα βίντεο μέσα από το κανάλι μας. Η οδοντίατρος γνωρίζει πολύ περισσότερα και μπορεί να επιλέξει ποια μέθοδος αισθητικής οδοντιατρικής ταιριάζει στο δικό σας στόμα έχοντας στο μυαλό της όλες τις παραμέτρους καθώς και τεράστια επιστημονική κατάρτιση. Τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες εξετάσεις όπως για παράδειγμα ακτινογραφίες πριν επιλέξουμε τη θεραπεία ή πριν ξεκινήσουμε τη θεραπεία. Όλα αυτά μπορείτε να τα μάθετε εύκολα εάν κάνετε μία δωρεάν επίσκεψη στην οδοντίατρο. Το ιατρείο της βρίσκεται στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 16 στη Γλυφάδα